Zdrowie

Zielona herbata na co dzień i od święta

Podczas spotkania w biurze zazwyczaj pada pytanie czego się napijemy – kawy czy wody. Zupełnie inaczej jest w Japonii – przed każdym pojawia się od razu czarka zielonej herbaty. Pije się ją od rana do wieczora, przy posiłkach i bez.

Zieloną herbatą częstują klientów w bankach, biurach podróży a nawet na poczcie. My, Europejczycy wyobrażamy sobie podawanie herbaty w Japonii jako uroczystą ceremonią celebrowaną przez piękną gejszę w barwnym kimonie. Ceremonia zaparzania i serwowania herbaty nie występuje jednak na co dzień. W Japonii traktowana jest jako dziedzina sztuki, a mistrzowie ceremonii herbaty traktowani sa na równi z artystami malarzami czy pisarzami. Podczas ceremonii herbaty podawana jest matcha. Jest to specjalny rodzaj zielonej herbaty szlachetnego gatunku, która po wysuszeniu jest sproszkowana. Właśnie taka używana jest podczas uroczystego rytuału, która trwa nawet do 3 godzin, a a wersji dla turystów około 45 minut.

Czy łatwo jest kupić japońską herbatę?

W związku z modą na zdrowy sposób odżywiania się na rynku pojawiło się mnóstwo zielonej herbaty. Opakowania nawiązują do kultury Dalekiego Wschodu, często pojawiają się motywy japońskiej. Nie oznacza to jednak, że każda zielona herbata pochodzi z Japonii. Sklep internetowy moyamatcha.com oferuje wyłącznie herbaty pochodzące z Japonii, z najlepszych, ekologicznych upraw. Można tu dostać wszystkie podstawowe gatunki herbaty spożywane przez Japończyków – od codziennych typu sencha czy bancha aż po specjalnych, podawanych tylko podczas uroczystości takich jak matcha. Zaparzanie i serwowanie japońskiej herbaty matcha wymaga nie tylko ceramicznych czarek, ale również specjalnych akcesoriów. Można je również zamówić w sklepie moyamatcha.com. Na blogu można zapoznać się z historią i kulturą uprawy i podawaniu zielonej herbaty w Japonii.

Jak smakuje matcha?

To bardzo subtelny i złożony aromat i smak. Aby w pełni się nim cieszyć należy zaparzyć herbatę matcha zgodnie z zasadami. Najważniejsza to ta, żeby nie używać wrzątku, który nie tylko unicestwi delikatne nuty smakowe, ale pozbawi herbatę cennych składników zdrowotnych. Matcha powinna być zaparzana w temperaturze około 70 stopni.
Herbaciany proszek zalewamy niewielką ilością gorącej wody – około 100m i dokładnie mieszamy. Japończycy używają do tego specjalnej miotełki z bambusa, jeżeli takiej nie mamy można posłużyć się zwykłym spieniaczem do mleka. Następnie dolewamy wody. Łyżeczka sproszkowanej matcha wystarczy na około 200 ml aromatycznego napoju.

Artykuł Sponsorowany