Truskawka to owoc czy warzywo?
Ostatnia aktualizacja 23 września 2022 przez Redakcja
Truskawki należą do jednych z najpopularniejszych owoców na świecie a mimo to nie każdy jest pewny tego jak je klasyfikować. Truskawki to owoc czy warzywo? Takie pytanie zadaje całkiem pokaźna grupa osób i warto się mu przyjrzeć bliżej, zwłaszcza, że te słodkie owoce pojawiają się w wielu przetworzonych produktach. Czy truskawki należy traktować jak owoce? A może zaliczają się do warzyw?
Różnica między owocem a warzywem
Bardzo pomocne w rozstrzygnięciu tego tematu będzie przyjrzenie się klasyfikacji owoców i warzyw. Jak się okazuje, wyróżniamy dwie klasyfikacje:
- Botaniczną,
- Kulinarną.
Czasem bywa tak, że klasyfikacja kulinarna i botaniczna się nie pokrywają, czego najlepszym przykładem jest pomidor będący owocem, a w kuchni stosowany jako warzywo. W przypadku truskawek takich rozbieżności nie ma, ale o tym za chwilę.
Definicja botaniczna jest tą wiodącą to na jej podstawie powinna przebiegać klasyfikacja truskawek i innych owoców. Klasyfikacja kulinarna jest bardziej ciekawostką pokazująca jak społeczeństwo podchodzi do różnych roślin.
Warzywem nazywamy wszystkie jadalne części rośliny od korzeni przez łodygi po liście.
Definicja owocu wskazuje na to, że jest to dojrzały jajnik roślinny nasiennej z dodatkowymi warstwami jak np. miąższ.
Innymi słowy jest to rozwinięty kwiat rośliny najczęściej mający w sobie nasiono lub nasiona.
Kwiat może być również warzywem czego przykładem jest kalafior.
Przy uwzględnianiu tego czy dany element rośliny jest owocem nie uwzględnia się:
- Sposobu uprawy,
- Wartości odżywczych,
- Koloru i smaku,
- Sposobu spożywania.
Dość podświadomie słodkie lub kwaśne rośliny kojarzą się nam z owocami, podczas gdy warzywa najczęściej są zielone i gorzkie. Jest to mylne myślenie, które prowadzi nas w złą uliczkę.
Dlaczego truskawka jest owocem?
Truskawka jest specyficznym rodzajem owocu, w którym nasiona znajdują się we wnętrzu mięsistej części. Jakby tego było małe są one usytuowane na zewnątrz, co czyni z truskawki jeszcze bardziej osobliwą roślinę.
Gdy przypatrzysz się w jaki sposób dojrzewają truskawki bez trudu stwierdzisz, że powstają z żółtego kwiatu, który dojrzewa do czerwonej struktury, która później ląduje na naszych stołach.
Jagoda to botaniczne określenie na owoce z mięsistym owocem bez pestki, które wytwarzane są z pojedynczego kwiatu. Truskawka nie jest jagodą a owocem zbiorczym, powstałym z połączenia kilku jajników, które połączyły się w jeden kwiat.
Najciekawszą rzeczą w truskawce jest to, że tak właściwie jest pojemnikiem na nasiona widoczne w czerwonym miąższu. To właśnie te małe wypukłości są owocami i nazywa się je Niełupkami (achene). Po rozcięciu takiego niełupka zobaczysz, że zawiera w sobie ziarno.
Mięsisty środek, który jest tak smaczny pełni rolę winorośli lub gałązki, dla niewielkich owoców. Innymi słowy jedzą jedną truskawkę tak naprawdę jesz wiele owoców.
Prawdopodobnie burzy to Twój obraz truskawki, który znasz przez całe życie, ale tak to właśnie wygląda.
Dlaczego truskawka nie jest warzywem?
Warzywa nie posiadają ścisłej definicji botanicznej, jest to bardziej umowna klasyfikacja. Jak widzisz również klasyfikacja truskawki jako owocu nie jest jednoznaczna.
Truskawka nie jest warzywem z jednego powodu, zawiera jajniki rośliny.. Fakt, że jest tylko pojemnikiem będącym częścią łodygi nie odgrywa tu znaczenia.
Czy truskawka jest zdrowym owocem?
Truskawki to owoce bogate w wiele mikroelementów, które są ważne w diecie człowieka. Są ważnym źródłem witamin, szczególnie witaminy C oraz zawiera przeciwutleniacze mające przeciwzapalne działanie.
Truskawka w 100g zawiera:
- 32 kcal,
- 0,3g tłuszczy,
- 8g węglowodanów,
- 0,7g białka,
- Witaminy C, D, B6/12,
- Magnez,
- Potas,
- Wapń.
Pektyna zawarta w truskawkach wpływa pozytywnie na pracę jelit, reguluje trawienie i przyśpiesza przemianę materii.
Truskawki podobnie jak wiele innych owoców są zdrowe o ile spożywa się je w umiarkowanych ilościach.
Zjedzenie 100 gram truskawek nie stanowi większego problemu, a mają one sporą kaloryczność i zawierają 2,4g fruktozy. Nie są to ilości duże w porównaniu do banana (3,7g) czy gruszki (6,2), ale warto znać umiar.
Truskawka owoc czy warzywo – ostateczny werdykt
Jak się okazuje truskawka skrywa w sobie wiele tajemnic i nie jest jednoznaczną rośliną. O ile trudną nazwać ją warzywem, o tyle również nie do końca jest owocem.
Truskawka owoc czy warzywo? Powszechnie truskawka uważana jest za owoc i tak należy ją traktować zarówno w klasyfikacji botanicznej jak i kulinarnej.