Test świeżości jajka w wodzie – Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Spożycie kurzych jaj w Polsce jest na wysokim poziomie, wielu z nas przyzwyczajonych jest do jajecznicy ze świeżych jaj. Problem pojawia się, gdy nie mamy pewności co do tego czy jajka są dobre i nadają się do spożycia, wtedy pozostaje się zastanowić nad tym jak sprawdzić, czy jajko jest świeże. W tym artykule przedstawimy kilka sprawdzonych metod, które uchronią cię przed zjedzeniem złych jajek lub wyrzuceniem dobrych tylko ze względu na datę ważności.
Czym grozi spożycie nieświeżych jajek?
Spożycie nieświeżych jajek może prowadzić do ryzyka zakażenia bakterią Salmonella, która może znajdować się na skorupce jajka lub wewnątrz niego.
Salmonella to rodzaj bakterii, której obecność może wywołać chorobę zakaźną zwana salmonellozą.
- Zakażenie Salmonellą:
- Jeśli jajko jest zanieczyszczone bakterią Salmonella, spożycie surowego białka jaja lub niedogotowanego jajka może prowadzić do zakażenia salmonellą. Objawy mogą obejmować biegunkę, nudności, wymioty, ból brzucha, gorączkę i inne objawy związane z zakażeniem bakterią.
- Zatrucie Pokarmowe:
- Spożycie jajek, które były przechowywane w niewłaściwych warunkach (np. przy temperaturze pokojowej przez długi czas) lub były uszkodzone, może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Bakterie, takie jak Salmonella, mogą rozwijać się w ciepłych warunkach, zwłaszcza gdy jajka są przechowywane w temperaturze powyżej 7 stopni Celsjusza.
- Zakażenie Inne Mikroorganizmy:
- Oprócz Salmonelli, jajka mogą być potencjalnie zakażone innymi mikroorganizmami, takimi jak Escherichia coli (E. coli) czy Campylobacter, co również może prowadzić do zakażenia jelitowego.
Aby minimalizować ryzyko związane z nieświeżymi jajkami, zaleca się przechowywanie ich w lodówce, korzystanie z jajek z datą ważności, unikanie spożywania surowych jajek, a także staranne gotowanie jajek, zwłaszcza białka.
Dokładne gotowanie jajek eliminuje większość mikroorganizmów i zwiększa bezpieczeństwo spożywcze.
Test świeżości jajka
Najpopularniejszą metodą jest test wody czy też test jajeczny zwał jak zwał. Jest bardzo prosty i polega na nalaniu do szklanki wody, albo innego naczynia wody a po napełnieniu umieszczenia w wodzie jajka.
Wyniki testu świeżości są bardzo łatwe do interpretacji. Jeśli jako opadnie na dno, to znaczy, że jest świeże i można przystąpić do gotowania czy smażenia. Drugą opcją jest ta w której jajko opada na dno, ale jego wierzchołek jest skierowany ku dołowi i można odnieść wrażenie, że jajko niedługo uniesie się ku górze. Jeżeli pozostanie w swojej pozycji to znaczy, że jajko jest ciągle świeże, ale wymaga szybkiej konsumpcji, bo „zaraz” się zepsuje.
Ostatni wynik testu jest wtedy gry jajko wypływa na powierzchnię, wtedy mamy pewność, że jajko nie jest świeże i należy je wyrzucić.
Ten test jest miarodajny dlatego, że skorupy jajek są porowate a wewnątrz każdego jajka znajduje się cienka błona, a pomiędzy błoną i skorupą znajduje się niewielka komora powietrza. Wraz z wiekiem jaja ta komora ulega powiększeniu. Po włożeniu do wody będziemy obserwować wpływ wspomnianej kieszeni powietrza na pływalność jajka.
Żeby jednak mieć pewność, że nie zatrujemy się zepsutym jajkiem warto odrzucić wszystkie sztuki co do których mamy wątpliwości pod względem wizualnym, zapachowym czy słuchowym.
Test świeżości jajek przez węch?
Kolejną popularną opcją przetestowania świeżości jaj jest test węchu. Chyba każdy z nas wie jak „pachnie” zepsute jajko i ciężko jest ten zapach pomylić z czymś innym.
Ten test jest najbardziej miarodajny w momencie rozbicia skorupki, ale może być tak że wystarczy położyć jajko na czystym talerzu i powąchać. Jeżeli wyczujemy jakiś dziwny zapach, nie warto ryzykować jajko powinno wylądować w koszu na śmieci.
Jajko samo w sobie nie ma zapachu, więc można powiedzieć, że każdy zapach będzie niestandardowy. W ten sposób sprawdzisz, czy jajko jest świeże z niemal 100% pewnością, niezależnie od tego czy było gotowane czy surowe.
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre – test wzrokowy
Nos to tylko jedno z narzędzi naszych zmysłów do sprawdzanie tego czy jajka są świeże, drugim są oczy.
Na jajku należy wyszukać możliwych pęknięć lub śluzowatych fragmentów. Mogą to być objawy bakterii, natomiast pudrowy wygląd to objaw pleśni.
Jeżeli rozbijemy jajko, możemy postarać się sprawdzić czy białko lub żółtko nie są zbyt rzadkie, choć to niekoniecznie musi oznaczać zepsucie jajka.
Test świeżości jajka przez odsłuch
Następna propozycja polega na potrząśnięciu jajkiem blisko ucha. Potrząsając świeżym jajkiem nie powinno być słychać żadnych dźwięków, jeżeli zrobimy to z zepsutym jajkiem usłyszymy w środku płyn.
Ten odbijając się od ścianek jajka da nam wyraźny sygnał, że jajko jest zepsute.
Nowoczesny sposób na to jak sprawdzić świeżości jajka
Technologia wkracza nawet w takie dziedziny jak automatyczna kontrola świeżości jajek. Egg Minder jest urządzeniem z aplikacją, będącym foremką na 14 jajek. Jeżeli jajka będą zepsute, urządzenie da nam znać na smartfon.
Choć mogłoby się wydawać, że nie powinien to być drogi gadżet to kosztuje około 270 złotych.
Sprawdź datę ważności jajek
To co najbardziej oczywiste zostawiliśmy na koniec. Daty ważności nie znajdują się na produktach bez powodu, ale nie można podchodzić do tego w ten sposób, że skoro data minęła wczoraj to jaja nie będą dobre, szkoda byłoby wyrzucić dobry produkt.
Organy odpowiedzialne za nasze zdrowie, stwierdzają, że rozsądną datą na spożycie jajek jest od 4 do pięciu tygodni po zapakowaniu.
Jak przechowywać jajka aby były świeże?
Jajka należy przechowywać w lodówce, najlepiej w specjalnym pojemniku na jajka, aby utrzymać je w niskiej temperaturze. Chłodzenie pomaga opóźnić proces starzenia się jajek.
Jajka powinny być przechowywane w pozycji pionowej (spod końcówką do dołu), ponieważ błonka skorupki leży blisko jednego z końców i chroni wnętrze jaja przed bakteriami.
Obracaj jajka od czasu do czasu, aby utrzymać równomierne rozkładanie się żółtek wewnątrz. To może pomóc w utrzymaniu świeżości.
Drzwi lodówki są miejscem, w którym temperatura zmienia się najczęściej. Aby uniknąć nagłych zmian temperatury, lepiej przechowywać jajka w głębi lodówki. Przechowywanie jajek w odpowiednich warunkach i przestrzeganie tych zasad pomaga utrzymać ich świeżość i bezpieczeństwo spożywcze.