Rabarbar warzywo czy owoc?
Rabarbar to jest rośliną zbieraną od kwietnia do czerwca. Jej czerwone łodygi doskonale znane są wszystkim w Polsce. Dostępność rabarbaru jest powszechna od targów po duże sklepy spożywcze. Zazwyczaj znajduje się w dziale z warzywami, ale może występować również obok owoców. Nic więc dziwnego, że w niejednej głowie rodzi się pytanie czy rabarbar jest warzywem a może to owoc? Jego smak nakierowuje nas na twierdzenie, że mamy do czynienia z owocem jednak wygląd daje nieodparte wrażenie, że mówimy o warzywie. Rabarbar owoc czy warzywo – jaka jest prawda?
Różnice między warzywami a owocami
Żeby dobrze zrozumieć, dlaczego rabarbar jest tym czym jest należy sięgnąć po definicje owoców i warzyw. Jednak nawet one czasem nie dają jednoznacznej odpowiedzi, czego przykładem może być dynia czy pomidor.
Musisz wiedzieć, że podziału na warzywa i owoce dokonuje się ze względów botanicznych oraz kulinarnych. Botanika jest nauką, dlatego to ona definiuje czy coś jest warzywem. To jak używany jest rabarbar w kuchni ma drugorzędne znaczenie i nie powinno być to brane pod uwagę.
Gdy masz już świadomość o dwóch różnych klasyfikacjach pamiętaj o tym, że owoc i warzywo mogą należeć do tej samej rośliny.
Warzywem nazywamy jadalną część rośliny korzenie, bulwy, liście, kwiaty. Owoc natomiast jest częścią rośliny rozwiniętą z kwiatu, która posiada nasiona.
Dobrym przykładem jest tutaj ogórek, który botanicznie należy do owoców, ale dla przeciętnej osoby jest warzywem, gdyż taką pełni rolę w kuchni. Jak się ma sprawa z rabarbarem? Czy on też jest owocem?
Rabarbar co to za roślina?
Rabarbar pierwotnie był uprawiany na terenach Azji Środkowej i Syberii, w naszym kraju pojawił się stosunkowo późno, bo 200 lat po tym jak został przywieziony do Europy przez Marco Polo. Alternatywną nazwą dla rabarbaru jest „rzewień”.
Rabarbar to roślina, która pomimo swoje cierpkiego smaku stosowana jest jako dodatek do wielu potraw, a z cukrem bywa jadana w stanie surowym.
Pomimo sporej popularności tej rośliny często pojawia się pytanie czy rabarbar jest warzywem?
Dlaczego rabarbar to warzywo?
Rabarbar klasyfikowany jest jako warzywo. Jadalną częścią rośliny jest łodyga, co już samo w sobie oznacza, że mamy do czynienia z warzywem.
Spożywanie liści rabarbaru może mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia, są one uważane za toksyczne a ich spożycie może prowadzić do niewydolności nerek. Żeby nie popadać w paranoję, należy pamiętać, że to dawka czyni truciznę. Liście rabarbaru zawierają dużo kwasu szczawiowego, a ten w nadmiernych ilościach jest trujący dla człowieka.
Rabarbar to warzywo, a jego jadalną część stanowi łodyga.
Rabarbar jak większa część warzyw jest bogaty w składniki odżywcze jak:
- Żelazo,
- Fosfor,
- Jod,
- Pektynę.
Jednak zawartość składników odżywczych nie jest wyznacznikiem tego czy coś jest warzywem.
Rabarbar jest również uprawiany w sposób charakterystyczny dla warzyw, jego zbiory różnią się od tego jak wyglądają zbiory owoców.
Dlaczego rabarbar nie jest owocem?
Rabarbar mylnie zaliczany jest do owoców ze względu na jego intensywny kwaśny smak. Rabarbar spożywany jest na surowo z cukrem albo dodawany do słodkich przekąsek co dodatkowo ustawia naszą percepcję na kierunek „rabarbar to owoc”.
W roku 1947 sąd w Nowym Jorku uznał rabarbar za owoc, ale była to decyzja polityczna mająca odciążyć firmy importujące łodygi rabarbaru od wyższych podatków.
Jednak sam smak i sposób wykorzystania w kuchni nie zmienia definicji rabarbaru. Warto jest mieć na uwadze fakt, że nawet kucharze uważają rabarbar za warzywo.
Również sposób spożywania rabarbaru nie ma tu większego znaczenia. Jemy go tak samo jak owoce, ale podobnie ma się sprawa z marchewką, a co do jej przynależności chyba nikt nie ma wątpliwości.
Rabarbar owoc czy warzywo – werdykt
Bez wątpliwości rabarbar jest warzywem, które bywa mylone z owocem ze względu na swoje kulinarne zastosowania. Jeśli jeszcze regularnie rabarbar, śmiało możesz zaliczać go do dziennej dawki spożywanych warzyw.
Mamy nadzieję, że ten artykuł pomógł Ci odpowiedzieć na pytanie: rabarbar warzywo czy owoc? Nauka nie pozostawia wątpliwości, że rabarbar jest warzywem.