Podpuszczka do sera gdzie kupić

Podpuszczkę do sera można kupić w sklepach z artykułami mleczarskimi oraz marketach. Produkt jest stosowany do wytwarzania serów, odpowiada między innymi za prawidłowe krzepnięcie mleka. Podpuszczkę pozyskuje się z żołądka cieląt karmionych mlekiem matki, składa się głównie z enzymów proteolitycznych. Co ciekawe, podpuszczka została odkryta przez przypadek, w czasach starożytnych. Dodanie podpuszczki do sera pozwala na wytwarzanie się wiązań chemicznych z cząstkami białka mlecznego. W ten właśnie sposób mleko się zlepia, powstają skrzepy, dzięki którym można rozpocząć produkcję sera. Poza podpuszczką naturalną pozyskiwaną z żołądków cielęcych, dostępne są podpuszczki mikrobiologiczne. Powstają z grzyba, dlatego są wegetariańskie.

Podpuszczka do sera – dlaczego warto kupić?

Podpuszczkę do serów warto kupić, gdy często wytwarza się tego rodzaju produkty mleczarskie, jej odkrycie było przypadkiem. Jednak w dzisiejszych czasach trudno wyobrazić sobie proces wytwarzania serów dojrzewających.

Jeżeli chodzi o podpuszczkę zwierzęcą nie powoduje ona gorzkiego smaku, występuje w trzech postaciach – proszkowej, płynnej i w tabletkach.

Najbardziej praktyczna i wygodna w stosowaniu jest oczywiście ta w płynie, zwyczajnie łatwiej odmierzyć jej niezbędną ilość. Może być przechowywana w lodówce przez okres 1 roku, jednak najlepiej możliwie szybko ją wykorzystać. Z upływem czasu traci po prostu swoje właściwości.

gdzie kupic podpuszczka do sera

Podpuszczka do sera – gdzie kupić stacjonarnie?

Podpuszczkę do sera należy kupować zawsze w sprawdzonych, wyspecjalizowanych miejscach, również stacjonarnie. Niezbędne jest posiadanie niezbędnej wiedzy przez sprzedawców, powinni oni znać się na produkcji wyrobów mleczarskich.

Dla osób, które dopiero zamierzają zacząć produkować ser liczą się różnice między podpuszczką naturalną, a mikrobiologiczną.

  • OBI
  • Sklepy z serami
  • Hurtownie do wyrobów mleczarskich
  • Kaufland

Podpuszczkę do serów można kupić między innymi w OBI, sklepach z serami oraz hurtowniach składników do wyrobów mleczarskich, ta ostatnia opcja skierowana jest dla tych, którzy wytwarzają sery w dużych ilościach. Produkt może być również dostępny w sklepach stacjonarnych z ekologiczną żywnością.

Podpuszczka do sera – gdzie kupić online?

Zakup podpuszczki do serów online jest również możliwy, warto w tym celu odwiedzić choćby bardzo popularne Allegro. Ponadto podpuszczkę można kupić na stronach:

  1. Apodiscounter.pl,
  2. Serowar.pl,
  3. Sklep.jogurt-domowy.pl,
  4. Czerwonygrzybek.pl,
  5. Sklep.gappoland.com.

Zdecydowanie najbardziej podatne na działanie podpuszczki jest surowe mleko, które przy niewłaściwym przechowywaniu krzepnie wolniej. Jak się okazuje, temperatura ma wpływ na zwięzłość powstającego skrzepu.

Nie może być zatem zbyt wysoka i za niska, równie ważne jest pH, powinno być one niższe, niż w normalnym mleku. Wytwarzając sery regularnie i w większych ilościach z pewnością wybiera się już sprawdzone produkty. W zależności od tego, jaką konsystencję sera chce się uzyskać, stosuje się różne podpuszczki. Można je kupić zarówno stacjonarnie, jak i online.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.