Orzech to owoc czy warzywo?

Orzechy to bardzo pożywna przekąska, która rzadko kiedy spożywana jest bez dodatków. Najczęściej orzechy dodawane są do różnych produktów i ciast. Zawierają wiele zdrowych tłuszczy, które powinny stanowić element zbilansowanej diet. Należy jednak pamiętać o tym, aby nie spożywać nadmiernych ilości orzechów, bo łatwo można przekroczyć dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Choć samo określenie orzechy jest bardzo rozległe to warto zastanowić się czy orzechy są owocami. Orzech to owoc czy warzywo a może coś innego?

Różnica między owocem a warzywem

Żeby móc określić prawidłową klasyfikację orzechów należy zwrócić uwagę na aspekty botaniczne i kulinarne.

Klasyfikacja botaniczna jest tą najważniejszą to na jej podstawie stwierdza się czy coś jest owocem czy warzywem. W przypadku klasyfikacji kulinarnej mamy do czynienia z podziałem roślin przez ogół społeczeństwa na podstawie smaku i zastosowania w kuchni.

Za owoc uznaje się organ powstający z zalążni słupka (żeńskiego organu płciowego w kwiecie) zawierający we wnętrzu nasiona.

Innymi słowy owoc powstaje w wyniku zapylenia kwiatu rośliny (choć nie zawsze muszą być zapylone np. banan) i w swojej strukturze zawiera nasiono lub nasiona.

Warzywo to każda jadalna część rośliny, którą mogą stanowić; bulwa, korzenie, cebulki, łodyga, liście czy kwiaty.

Przy klasyfikacji botanicznej nie bierze się pod uwagę:

  • Smaku,
  • Sposobu uprawy,
  • Wartości odżywczych,
  • Wyglądu.

Z tych elementów czerpie klasyfikacja kulinarna w głównej mierze bazują na smaku danej rośliny. Prowadzi to do sytuacji, w której coś co z botanicznego punktu widzenia jest owocem w klasyfikacji kulinarnej może pełnić rolę warzywa. Do najpopularniejszych przykładów owoców stosowanych w kuchni jako warzywa zalicza się pomidory i ogórki.

Orzech pod względem botanicznym

Warto zaznaczyć, że określenie orzechy jest nieco mylne i powinno odnosić się do kasztanów czy żołędzi a nie orzechów włoskich pistacji czy orzechów makadamia. Te należą do nasion pestkowców, czyli owoców, których miąższ otacza skorupkę z nasionem.

Orzechami botanicznymi nie są:

  • migdały,
  • orzechy pekan,
  • pistacje,
  • orzechy włoskie,
  • orzechy brazylijskie.

Ten typ orzechów to tak naprawdę nasiona owoców.

Orzechami botanicznymi są:

  • Kasztany,
  • Orzechy laskowe,
  • Żołędzie.

Prawdziwe orzechy jak te wyżej wymienione są same w sobie owocami.

Zupełną pomyłką jest nazywanie orzeszków ziemnych orzechami, gdyż botanicznie są one rośliną strączkową a co za tym idzie warzywem. Wyłącznie klasyfikacja kulinarna utrwaliła w świadomości ludzi, że są one orzechami. Wpływ na to w głównej mierze mają właściwości odżywcze orzeszków ziemnych zbliżone do innych orzechów.

Dlaczego orzech jest owocem?

orzech to roslina

Wiesz już jak odróżniać warzywa od owoców, czy zatem jesteś w stanie stwierdzić, czy orzechem jest owocem? Prawdopodobnie nie, bo nie jest to tak na pierwszy rzut oka widoczne.

Orzech zaliczany jest do owoców, składa się z łupiny chroniącej jadalny środek. Nasiona prawdziwych orzechów schowane są w łupinach, które nie otwierają się, aby je uwolnić. Przykładem takich orzechów są orzechy laskowe czy kasztany.

W kontekście kulinarnym za orzech uznaje się owoce, które naturalnie uwalniają się od skorupy i zawierają jadalny środek.

Klasyfikacja botaniczna wskazuje, że orzech jest owocem z drzewiastą owocnią wyrastającą z części kwiatu rozwijającej się w owoce.

W przeciwieństwie do sporej części owoców, orzechy mają niejadalną powłokę okrywającą wewnętrzną część owocu.

Orzechy spożywane przez ludzi to w większości owoce będące jadalnymi nasionami pestkowca.

Dlaczego orzech nie jest warzywem?

Orzech nie jest warzywem, gdyż nie powstaje w wyniku rozwoju kwiatów drzewa orzechowego i zawiera w sobie nasiono.

Orzech włoski to owoc czy warzywo?

Orzech włoski to przykład na to, że klasyfikacja kulinarna czasem potrafi grać pierwsze skrzypce. Choć z botanicznego punktu widzenia orzech włostki jest pestką pestkowców to w kuchni pełni rolę orzecha.

Nie zmienia to jednak faktu, że zarówno pestkowce jak i orzechy uważane są za owoce. Co za tym idzie orzech włoski jest owocem.

Czy orzech laskowy to owoc?

Orzech laskowy to szczególny przypadek orzecha, który jest nim zarówno pod kątem botanicznym jak i kulinarnym.

Orzech laskowy klasyfikowany jest jako orzech właściwy jednonasienny. Wnętrze orzecha wypełnia nasiona składającej się z dwóch liścieni (liści powstających w zarodku) i niewielkiego zarodka. Nasiono ukryte jest pod zdrewniałą owocnią.

Czy orzech jest zdrowym owocem?

Orzechy uchodzą za bardzo zdrowe, ale w rozsądnych ilościach. W kontrze do większości owoców zawierają solidną porcję białka odpowiedzialnego za budowę mięśni.

W 100g orzecha włoskiego znajdziemy:

  • 654 kcal,
  • 65g tłuszczu,
  • 15g białka,
  • 14g węglowodanów,
  • 441mg potasu,
  • 158mg magnezu,
  • 2,9mg żelaza,
  • 98mg wapnia.

Jak widać orzechy to bardzo kaloryczna przekąska już 100 gram orzechów dostarcza dzienną dawkę tłuszczy dla osoby warzącej około 65 kg. Oznacza to, że należy dawkować ich spożywanie zwłaszcza, jeśli jest się na diecie odchudzającej.

Poza wymienionymi wartościami w orzechach znajdziemy witaminy z grupy B oraz witaminy C, E, K.

Połączenie mikroskładników zawartych w orzechach włoskich ma wpływ na:

  • Poprawę pracy mózgu,
  • Ochronę układu krążenia,
  • Poprawę cery i włosów,
  • Pomoc w leczeniu RZS.

Pamiętaj, że klasyfikacja orzechów jest bardzo szeroka i choć z zasady orzechy zawierają duże ilości tłuszczy, to poszczególne mikroelementy mogą się różnić. Warto sprawdzić, które orzechy będą dla nas najlepsze pod kątem diety i wartości odżywczych.

Orzech owoc czy warzywo?

Podsumowując temat orzechów należy zwrócić uwagę, że mylnie są wszystkie pakowane do jednego worka. Rozróżniamy prawdziwe orzechy i te, które mają taką nazwę ze względu na kulinarne aspekty.

Pomimo tych różnic botanika zalicza wszystkie orzechy do owoców. Wypełniają definicję owoców a tym samym nie mogą być warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.