Ogórek owoc czy warzywo?
Ogórek w Polsce spożywany jest na wiele sposobów, w sałatkach, po zakiszeniu lub zakonserwowaniu czy na surowo z odrobiną soli. Roślina wydające ogórki nie wymaga dużego nakładu pracy i może być uprawiana w wielu miejscach na świecie co przekłada się na relatywnie niskie ceny ogórków. Mimo tej popularności ogórki nie są tym co się wielu osobom wydaje. Pytania o to czy ogórek jest owocem czy warzywem nie są bezpodstawne. Jak się okazuje, wszystko zależy, czy patrzymy na klasyfikację botaniczną czy kulinarną. Więc jak jest ogórek to owoc czy warzywo?
Różnic między warzywem a owocem
Klasyfikując rośliny do owoców i warzyw w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na podział botaniczny, mając z tyłu głowy, że istnieje również klasyfikacja kulinarna.
Warzywa nie posiadają definicji, która stosowana jest przez botaników. Jest to raczej umowne określenie na jadalne części rośliny z wyłączeniem owoców. Oznacza to, że warzywem może być:
- Korzeń,
- Bulwa,
- Łodyga,
- Liście,
- Kwiaty.
Niecała roślina musi być jadalna, aby mogła być określona warzywem, przykładem mogą być ziemniaki.
Za owoc uznaje się element rośliny zawierający nasiona, które okryte są w pewnej powłoce powstałej w wyniku zakwitania kwiatów owej rośliny.
W klasyfikacji roślin roli nie odgrywają:
- Smak,
- Sposób uprawy,
- Wygląd,
- Wartości odżywcze.
Gdyby brać pod uwagę wymienione cechy ogórek zaliczany byłby do warzyw a w rzeczywistości jest owocem.
Dlaczego ogórek jest owocem
Jeśli wiesz, jak wygląda roślina, z której powstają ogórki to z pewnością rozumiesz, dlaczego ogórki są owocem.
Ogórek jest owocem kwiatu rośliny o tej samej nazwie (ogórek siewny) należącej do rodziny dyniowatych. Owoce ogórka zaliczają się do wielonasiennych jagód.
W uproszczeniu ogórek powstaje z kwiatu rośliny i skrywa ziarna, więc jest owocem.
Botanika nie pozostawia złudzeń co do tego, że ogórek należy klasyfikować jako owoc. Dlatego jeśli dostaniesz kiedyś pytanie w teleturnieju albo ktoś zada Ci pytanie czym jest ogórek odpowiedz, że owocem.
Dlaczego ogórek jest warzywem?
Botanika swoje a człowiek swoje. Spora część osób uważa, że ogórek jest warzywem i nie ma w tym nic złego, choć jest to wyłącznie klasyfikacja kulinarna.
Dość intuicyjnej ogórek postrzegany jest jako warzywo przez wzgląd na jego zastosowanie w kuchni. Smak ogórka nie należy do specjalnych, zupełnie nie przypomina innych owoców. Ogórki zazwyczaj podawane są jako warzywo do innych dań i poddaje się je marynowaniu czy konserwowaniu co jest typowe dla warzyw.
Ogórek nie jest również traktowany jako owoc przez swoje wartości energetyczne. Klasyfikacja kulinarna pomaga społeczeństwu oddzielać zdrowe produkty od tych mniej zdrowych.
Podczas gdy mówi się, że „można jeść dowolną ilość warzyw” nikt nie powie tego samego o owocach. Co prawna, nie wszystkie warzywa można spożywać w dużych ilościach, ale z reguły ciężko jest mieć ich za dużo w diecie.
Dietetycy, kucharze i zwykli ludzie traktują ogórka jako warzywo, ale należ mieć świadomość, że z botanicznego punktu widzenia jest to błędna klasyfikacja.
Czy ogórek jest zdrowym owocem?
Ogórek składa się w aż 95% z wody, to nawet więcej niż arbuz kojarzący się z orzeźwiającym owocem. Tak wysoka zawartość wody sprawia, że ogórek jest niskokaloryczny i znajduje się w wielu dietach odchudzających.
W 100g ogórka znajdziemy:
- 13mg Magnezu,
- 0,3mg Żelaza,
- 16mg Wapnia,
- 147mg Potasu,
- 15 kcal,
- 3,6 Węglowodanów,
- 0,7 Białka,
- 0,1 Tłuszczu.
Duża zwartość potasu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. Jednak niska zawartość innych składników odżywczych sprawia, że nawet duże spożycie ogórków nie dostarczy organizmowi wystarczającej ilości mikroelementów.
Dlatego ogórek powinien stanowić dodatek do diety, można spokojnie dodawać go do kanapek czy jeść po obraniu jak owoc, ale dieta musi zawierać również inne bardziej odżywcze warzywa.
Ogórek warzywo czy owoc – podsumowanie
Nie każdy musi lubić smak ogórka i nie każdy musi go jeść. Jednak warto wiedzieć, jak należy go klasyfikować, żeby w razie czego nie popełnić błędu.
Nie ma wątpliwości, że ogórek jest owocem, które w kuchni jest klasyfikowane jako warzywo.