Marchewka owoc czy warzywo
Ostatnia aktualizacja 22 września 2022 przez Redakcja
Marchewka a właściwie marchew to jedna z najpopularniejszych roślin lądujących na naszych stołach. Wiele osób spożywa marchewkę na surowo po uprzednim obraniu i umyciu. Pomimo ogromnej popularności marchwi, to wciąż pojawiają się pytania czy marchewka jest warzywem. W świetle działań Unii Europejskiej nie powinno to dziwić, w końcu dla nich ślimak jest rybą. Nas jednak nie interesuje biurokracja a suche fakty. Marchewka to warzywo czy owoc? Poznaj odpowiedź.
Różnica między owocem a warzywem
Żeby zrozumieć, dlaczego marchewka jest tym czym jest konieczna będzie wiedza pozwalająca odróżnić owoce od warzyw. Nie jest to nic trudnego w końcu za owoc uznajemy część rośliny powstającej z kwiatów, która ma własne nasiona.
Warzywem nazywamy wszystkie jadalne części rośliny jak łodyga, bulwa, korzenie czy liście, a nawet kwiaty o ile te nie są owocami.
Przytoczony podział charakteryzuje logikę botaników i to ona jest kluczowa przy określeniu tego czy coś jest warzywem. Jednak istnieje również druga strona medalu, czyli aspekty kulinarne. Tam, gdzie botanik widzi warzywo kucharz może widzieć owoc i na odwrót.
Jednak to nie aspekty kulinarne decydują o tym jak klasyfikujemy daną roślinę, wyznacznikiem jest biologia. W przypadku marchwi nie występuje żaden konflikt, obie dziedziny zgadzają się, że marchewka jest warzywem.
Dlaczego marchewka jest warzywem?
Wiesz już jak wygląda podział na warzywa i owoce, dlatego bez większego problemu możesz sklasyfikować marchewkę jako warzywo.
Marchew jest warzywem korzeniowym i jest jadalną częścią rośliny. Występuje w różnych kolorach, gdzie najpopularniejszym jest czerwony.
Marchewka jest warzywem, gdyż jest jadalnym korzeniem rośliny i nie zawiera nasion.
Niska kaloryczność i duża zawartość mikroelementów czynią z marchwi doskonały element diety. Jest relatywnie tania w porównaniu do innych warzyw, łatwostrawna i wpływa na wiele aspektów funkcjonowania organizmu.
Dlaczego marchew nie jest owocem?
Dość intuicyjnie owocem nazywamy to co rośnie na drzewach jak jabłka, gruszki, pomarańcze czy cytryny, ale to nie jest prawidłowa ocena.
W dalszej kolejności sprawdzamy smak i kolor danej rośliny. Jednak nie ma to wiele wspólnego z botaniczną definicją owocu.
Marchewka nie wypełnia żadnych znamion bycia owocem, nie powstaje z kwiatu i nie zawiera nasion, co dyskwalifikuje ją z bycia owocem.
Nie wież, stroną czy polityką mówiącym, że marchewka
Czy marchewka to zdrowe warzywo?
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, które powinno znaleźć się w Twojej diecie. W 100 gramach surowej marchwi znajdziemy:
- 1g białka,
- 8,7g węglowodanów,
- 0,2 tłuszczy,
- Karoten,
- Wapń,
- Żelazom
- Fosfor,
- Witaminy B1, B2, B3, C, E, H, K
Zawarte w marchwi mikroskładniki odżywiają nasz organizm nie dostarczając przy tym dużej liczby kalorii. Spożycie 100 gram marchwi będzie miało pozytywny skutek na nasze zdrowie. Pomoże walczyć z próchnicą, ureguluję pracę żołądka czy obniży poziom złego cholesterolu.
Dlaczego wedle Unii Europejskiej marchewka to owoc?
Jak to często bywa przyroda swoje a dyrektywy Unii Europejskiej swoje. Przez wszystkie kraje UE marchew uważana jest za warzywo z wyjątkiem Portugalii, gdzie jest klasyfikowana jako owoc.
Wynika to z faktu, że Portugalia zajmuje się produkcją popularnych dżemów marchwiowych. Zgodnie z wytycznymi UE, dżem powstaje z owoców, żeby obejść te przepisy dostosowano prawo w taki sposób, aby marchew w Portugalii była traktowana jako owoc.
Jest to wyłącznie biurokracja, która nie ma żadnego wpływu na poprawną klasyfikację marchwi jako warzywa.
Marchewka warzywo czy owoc – ostateczny werdykt
O ile w przypadku niektórych warzyw i owoców trudno jednoznacznie sklasyfikować je w konkretnych ramach tak, w przypadku marchewki nie ma żadnych wątpliwości. Marchewka jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i warto zastanowić się nad wprowadzeniem jej do codziennej diety.
Marchew warzywo czy owoc? Fakty są takie, że marchewka jest warzywem zarówno z punktu widzenia botanicznego jak i kulinarnego.