Kukurydza to owoc czy warzywo?
Ostatnia aktualizacja 30 września 2022 przez Redakcja
Kukurydza to jedna z popularniejszych roślin na polach w naszym kraju. Obecna na festynach i rzadziej w domach, ma smak, który przypadnie do gustu wielu osobom. Choć jest popularna na całym świecie, to wciąż pojawiają się pewne pytania na jej temat. Kukurydza to owoc czy warzywo a może zboże? Jak wygląda prawidłowa klasyfikacja kukurydzy? Jak się okazuje kukurydza jest specyficzną rośliną, wymykającą się schematom. Kukurydza jest wszystkim po trochu o czym dowiesz się czytając ten artykuł.
Różnica między owocem a warzywem
To czy coś jest owocem, warzywem czy zbożem określane jest przez naukę zwaną botanika. Nieco z boku idzie klasyfikacja kulinarna, która nie ma znaczenia z punktu widzenia anatomii roślin, ale jest dużo ważniejsza dla społeczeństwa. Ludzie lubią sobie upraszczać pewne rzeczy, również przy klasyfikowaniu roślin. Prowadzi to do sytuacji, w których owoce jak pomidor są w kuchni warzywami za sprawą ich smaku i sposobu podawania.
Owocem nazywamy mięsiste struktury kwitnącej rośliny przechowujące w sobie nasiona. Uznaje się, że owoce są organem rozrodczym roślin, który rozprowadza nasiona w okolicy i pozwala kwitnąc nowym drzewom owocowym.
Od tej definicji są pewne odstępstwa np. banany, które nie przechowują nasion a jedynie pozostałości po nich.
Warzywo to każda jadalna część rośliny, którą mogą stanowić; bulwa, korzenie, cebulki, łodyga, liście czy kwiaty. Nie mają nasion i nie muszą być jadalne w całości.
Przy klasyfikacji botanicznej nie bierze się pod uwagę:
- Smaku,
- Sposobu uprawy,
- Wartości odżywczych,
- Wyglądu.
Te elementy mają wpływ na klasyfikację kulinarną, dla której szczególnie ważne są smak i wartości odżywcze.
Czym jest kukurydza?
Przyjrzyjmy się teraz bliżej budowie kukurydzy, to pozwoli nam lepiej zrozumieć czym ona tak właściwie jest.
Dorasta do 4m i posiada dobrze rozwinięty system korzeniowy sięgając nawet do 1,5 metra.
Łodyga kukurydzy wypełniona jest miąższem i ma średnicą około 7 cm.
Pojedyncza łodyga posiada kilka kłosów będących żeńskimi częściami rośliny. Osadzone są one na pędach bocznych i tworzą kolby.
Czubek kukurydzy zakończony jest męskim organem rośliny produkującym pyłek. Do powstania ziaren w kolbie konieczne jest zapłodnienie żeńskich zalążków przez pyłek z męskiej części
Czy kukurydza to zboże?
Wiesz już jak wygląda klasyfikacja owoców i warzyw, a czym jest zboże? To grupa rośliny uprawnych, która ma owoce o wysokiej zawartości skrobi.
Tak, kukurydza jest zbożem.
Zboża wykorzystuje się w konsumpcji i przemyśle, stanowią one istotny element gospodarki żywieniowej. Uprawy kukurydzy są większe niż uprawy innych zbóż jak pszenica, jęczmień czy ryż.
Dlaczego kukurydza to owoc?
Kukurydza uważana jest za owoc, gdyż powstaje z kwiatu rośliny. Klasyfikuje się ją jako jednonasienny owoc, w którym strąki nasienne i miąższ są ściśle połączone.
- Roślina kukurydzy zwyczajnej zaliczana jest do ziarniaków, czyli suchych niepękających owoców.
Ziarna kukurydzy są owocami, choć jej pozostała część nie jest owocem.
Jedząc wyłącznie ziarna kukurydzy albo popcorn powstały z dojrzałych ziaren jesz owoc.
Dlaczego kukurydza nie jest warzywem?
O ile kwestia tego, że kukurydza jest jednocześnie zbożem, ziarnem i owocem nie podlega dyskusji, o tyle kwestia klasyfikowania jej jako warzywa jest kontrowersyjna.
Kukurydza jest zbożem i wypełnia znamiona definicji warzyw skrobiowych. Dodatkowo niektóre agencje żywieniowe wymieniają kukurydzę jako warzywo.
Również klasyfikacja kulinarna ma wpływ na to, że kukurydza jest postrzegana jako warzywo. Jej wartości odżywcze i sposób przyrządzania są podobne do innych warzyw skrobiowych.
Idąc dalej, kukurydza może być zbierana, gdy jest dojrzała albo gdy jest świeża. Po zmieleniu na mąkę z kukurydzy powstaje więcej mąki niż z pszenicy.
Słodka kukurydza, która ma w sobie więcej cukru i mniej skrobi spożywana jest to warzywo.
Pomimo tych wszystkich argumentów, przypominamy, że kukurydza nie spełnia botanicznej definicji warzywa i jedynie pod kątem kulinarnym klasyfikowana jest jako warzywo.
Czy kukurydza to warzywo strączkowe?
Rośliny strączkowe tak naprawdę wytwarzają specyficzny rodzaj owocu botanicznego i nie są warzywami. Więc już samo pytanie o to czy kukurydza jest warzywem strączkowym zawiera w sobie błąd.
Kukurydza nie jest warzywem strączkowym.
Czy kukurydza to zdrowy owoc?
Czytają o kukurydzy możesz znaleźć informacje, że to warzywo zabójca i nie należy go jeść.
Prawdą jest, że kukurydza jest jedną z najbardziej zmodyfikowanych genetycznie rośli i człowiek nie ni jej w całości ze względu na celulozę. Może to prowadzić do problemów trawiennych.
Jednak kukurydza jest również źródłem:
- potasu,
- sodu
- wapnia
- magnezu
- żelaza
- miedzi
- manganu
- fosforu
- cynku
- jodu
- selenu
Do tego dochodzi zawartość witamin B, C, E, K i A. Jest to cenne źródło mikroelementów, które powinny znaleźć się w diecie zdrowego człowieka.
Należy zwróć uwagę na formę w jakiej spożywamy kukurydzę lub produkty kukurydziane. Ziarna kukurydzy są owocami o wysokiej kaloryczności, a popularny popcorn przyrządzany jest często z solą i na maśle co nie jest najlepszym połączeniem.
Kukurydza to owoc czy warzywo – podsumowanie
Kukurydza to ziarno, owoc i zboże, ale nie jest warzywem. Botanika dokładnie definiuje co jest a co nie jest owocem czy warzywem, a kukurydza spełnia warunki opisane w definicji owocu.