Redakcja

Cieszymy się, że możemy tworzyć dla was artykuły. Zapraszamy do lektury.

Kukurydza to owoc czy warzywo?

Posted by

kukurydza to owoc czy warzywo

Kukurydza to jedna z popularniejszych roślin na polach w naszym kraju. Obecna na festynach i rzadziej w domach, ma smak, który przypadnie do gustu wielu osobom. Choć jest popularna na całym świecie, to wciąż pojawiają się pewne pytania na jej temat. Kukurydza to owoc czy warzywo a może zboże? Jak wygląda prawidłowa klasyfikacja kukurydzy? Jak się okazuje kukurydza jest specyficzną rośliną, wymykającą się schematom. Kukurydza jest wszystkim po trochu o czym dowiesz się czytając ten artykuł.

Różnica między owocem a warzywem

To czy coś jest owocem, warzywem czy zbożem określane jest przez naukę zwaną botanika. Nieco z boku idzie klasyfikacja kulinarna, która nie ma znaczenia z punktu widzenia anatomii roślin, ale jest dużo ważniejsza dla społeczeństwa. Ludzie lubią sobie upraszczać pewne rzeczy, również przy klasyfikowaniu roślin. Prowadzi to do sytuacji, w których owoce jak pomidor są w kuchni warzywami za sprawą ich smaku i sposobu podawania.

Owocem nazywamy mięsiste struktury kwitnącej rośliny przechowujące w sobie nasiona. Uznaje się, że owoce są organem rozrodczym roślin, który rozprowadza nasiona w okolicy i pozwala kwitnąc nowym drzewom owocowym.

Od tej definicji są pewne odstępstwa np. banany, które nie przechowują nasion a jedynie pozostałości po nich.

Warzywo to każda jadalna część rośliny, którą mogą stanowić; bulwa, korzenie, cebulki, łodyga, liście czy kwiaty. Nie mają nasion i nie muszą być jadalne w całości.

Przy klasyfikacji botanicznej nie bierze się pod uwagę:

  • Smaku,
  • Sposobu uprawy,
  • Wartości odżywczych,
  • Wyglądu.
Czytaj również  Jaka jest najniższa i najwyższa temperatura w kosmosie?

Te elementy mają wpływ na klasyfikację kulinarną, dla której szczególnie ważne są smak i wartości odżywcze.

Czym jest kukurydza?

Przyjrzyjmy się teraz bliżej budowie kukurydzy, to pozwoli nam lepiej zrozumieć czym ona tak właściwie jest.

Dorasta do 4m i posiada dobrze rozwinięty system korzeniowy sięgając nawet do 1,5 metra.

co to jest kukurydza

 

Łodyga kukurydzy wypełniona jest miąższem i ma średnicą około 7 cm.

Pojedyncza łodyga posiada kilka kłosów będących żeńskimi częściami rośliny. Osadzone są one na pędach bocznych i tworzą kolby.

Czubek kukurydzy zakończony jest męskim organem rośliny produkującym pyłek. Do powstania ziaren w kolbie konieczne jest zapłodnienie żeńskich zalążków przez pyłek z męskiej części

Czy kukurydza to zboże?

Wiesz już jak wygląda klasyfikacja owoców i warzyw, a czym jest zboże? To grupa rośliny uprawnych, która ma owoce o wysokiej zawartości skrobi.

Tak, kukurydza jest zbożem.

Zboża wykorzystuje się w konsumpcji i przemyśle, stanowią one istotny element gospodarki żywieniowej. Uprawy kukurydzy są większe niż uprawy innych zbóż jak pszenica, jęczmień czy ryż.

Dlaczego kukurydza to owoc?

Kukurydza uważana jest za owoc, gdyż powstaje z kwiatu rośliny. Klasyfikuje się ją jako jednonasienny owoc, w którym strąki nasienne i miąższ są ściśle połączone.

  • Roślina kukurydzy zwyczajnej zaliczana jest do ziarniaków, czyli suchych niepękających owoców.

Ziarna kukurydzy są owocami, choć jej pozostała część nie jest owocem.

Jedząc wyłącznie ziarna kukurydzy albo popcorn powstały z dojrzałych ziaren jesz owoc.

Dlaczego kukurydza nie jest warzywem?

O ile kwestia tego, że kukurydza jest jednocześnie zbożem, ziarnem i owocem nie podlega dyskusji, o tyle kwestia klasyfikowania jej jako warzywa jest kontrowersyjna.

Kukurydza jest zbożem i wypełnia znamiona definicji warzyw skrobiowych. Dodatkowo niektóre agencje żywieniowe wymieniają kukurydzę jako warzywo.

Również klasyfikacja kulinarna ma wpływ na to, że kukurydza jest postrzegana jako warzywo. Jej wartości odżywcze i sposób przyrządzania są podobne do innych warzyw skrobiowych.

Czytaj również  Oliwka to owoc czy warzywo?

Idąc dalej, kukurydza może być zbierana, gdy jest dojrzała albo gdy jest świeża. Po zmieleniu na mąkę z kukurydzy powstaje więcej mąki niż z pszenicy.

Słodka kukurydza, która ma w sobie więcej cukru i mniej skrobi spożywana jest to warzywo.

Pomimo tych wszystkich argumentów, przypominamy, że kukurydza nie spełnia botanicznej definicji warzywa i jedynie pod kątem kulinarnym klasyfikowana jest jako warzywo.

Czy kukurydza to warzywo strączkowe?

Rośliny strączkowe tak naprawdę wytwarzają specyficzny rodzaj owocu botanicznego i nie są warzywami. Więc już samo pytanie o to czy kukurydza jest warzywem strączkowym zawiera w sobie błąd.

Kukurydza nie jest warzywem strączkowym.

Czy kukurydza to zdrowy owoc?

Czytają o kukurydzy możesz znaleźć informacje, że to warzywo zabójca i nie należy go jeść.

Prawdą jest, że kukurydza jest jedną z najbardziej zmodyfikowanych genetycznie rośli i człowiek nie ni jej w całości ze względu na celulozę. Może to prowadzić do problemów trawiennych.

Jednak kukurydza jest również źródłem:

  • potasu,
  • sodu
  • wapnia
  • magnezu
  • żelaza
  • miedzi
  • manganu
  • fosforu
  • cynku
  • jodu
  • selenu

Do tego dochodzi zawartość witamin B, C, E, K i A. Jest to cenne źródło mikroelementów, które powinny znaleźć się w diecie zdrowego człowieka.

Należy zwróć uwagę na formę w jakiej spożywamy kukurydzę lub produkty kukurydziane. Ziarna kukurydzy są owocami o wysokiej kaloryczności, a popularny popcorn przyrządzany jest często z solą i na maśle co nie jest najlepszym połączeniem.

Kukurydza to owoc czy warzywo – podsumowanie

Kukurydza to ziarno, owoc i zboże, ale nie jest warzywem. Botanika dokładnie definiuje co jest a co nie jest owocem czy warzywem, a kukurydza spełnia warunki opisane w definicji owocu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *