Kluczowe kwestie w gastronomii czyli opakowania do żywności
Przemysł opakowaniowy wykorzystuje bardzo wiele różnorodnych materiałów. Zależnie od branży może być to chociażby tektura, plastik, inne tworzywa sztuczne, a także szkło. Wszystko zależy finalnie od tego, jakie produkty zamierzamy przechowywać, jak długo, a także na jakich cechach nam zależy. W branży gastronomicznej i spożywcze kluczowe może być zachowanie wartości odżywczych, smaku, a także odpowiednia estetyka żywności. Bardzo często właśnie dlatego sięga się tam po opakowania szklane. Oczywiście nie są one pozbawione wad, ale w bardzo wielu wypadkach to właśnie opakowania szklane będą najlepszym wyborem. A mamy ich do wyboru całkiem sporo.
Butelki szklane – zastosowanie
Szklane butelki są bardzo często wykorzystywane w różnych sektorach przemysłu spożywczego. Obecnie pakuje się w nie przede wszystkim soki, napoje, a także inne płynne produkty spożywcze. To również nieodzowny element opakowań alkoholowych. Jedną z największych zalet tego rodzaju opakowań jest fakt, że szkło jest materiałem przezroczystym, umożliwiającym podejrzenie zawartości, co może być zachętą do kupna
Szklane słoiki z wieczkiem – olbrzymi wybór rozwiązań
Od bardzo dawna jednak niekwestionowanym liderem wśród opakowań szklanych są słoiki. Posiadają one ustandaryzowane rozmiary, dzięki czemu produkcja żywności jest jeszcze łatwiejsza nawet w małych zakładach przetwórstwa. Dżemy, miody, przetwory, dania gotowe – to tylko niewielka część tego co może finalnie znaleźć się w takim słoiku. Opakowania szklane w tym również słoiki z hurtowni lideropakowania.pl to doskonałe ceny hurtowe, a także wybór spośród wielu wymiarów, by praca była jeszcze wygodniejsza w Twojej branży. Znajdziesz tu również duży wybór zakrętek. Tego rodzaju zapasy słoików i innego rodzaju opakowań są konieczne w bardzo wielu firmach z branży spożywczej i w przetwórstwie żywności.
Dlaczego szkło jest nadal tak chętnie wykorzystywane do pakowania?
Szkło pod bardzo wieloma względami jest jednym z najlepszych materiałów, który możemy wykorzystywać w przemyśle opakowaniowym. Przede wszystkim to surowiec neutralny chemicznie, a zatem może być wykorzystywany do pakowania żywności bez najmniejszego problemu. Nie wpływa na smak oraz jakość przechowywanej w ten sposób żywności, a także spośród wielu wykorzystywanych do pakowania materiałów, to właśnie szkło jest niemalże całkowicie recyklingowane. Dodatkowo możliwość łatwego czyszczenia i dezynfekcji sprawia, że często opakowania tego rodzaju przynajmniej w naszym domu wykorzystywane są wielokrotnie.
Artykuł Sponsorowany