Kawa do biura: jakie ziarna wybrać, by spełnić oczekiwania pracowników?
Kawa w biurze to nie tylko napój, który dodaje energii, ale też element, który może znacząco wpłynąć na atmosferę, satysfakcję z pracy i produktywność zespołu. Aby jednak takie korzyści się pojawiły, trzeba dobrać odpowiednie ziarna kawy do biura.
Podsumowanie:
- Kawa do biura powinna zostać wybrana z należytą starannością i choćby po prostym badaniu kawowych preferencji i potrzeb zespołu.
- Ziarna wybrane z myślą o pracownikach najlepiej spełnią swoją funkcję i pod postacią gorącego napoju kawowego przyczynią się do poprawy atmosfery w biurze, a nawet efektywności zespołu.
- Na rynku dostępne są różne rodzaje ziaren. Najpopularniejsze to Arabica i Robusta. W biurze sprawdzi się przede wszystkim ich połączenie.
- W ostatecznym efekcie udział ma nie tylko rodzaj kawy, ale też stopień jej palenia, świeżość ziaren, a nawet pochodzenie i sposób uprawy. Należy też uwzględnić rodzaj ekspresu do kawy, jaki zostanie wykorzystany do parzenia.
Zrozumienie preferencji i potrzeb kawowych pracowników
Najlepsze rezultaty pojawią się wtedy, kiedy wybrane ziarna kawy przełożą się na napój odpowiadający oczekiwaniom oraz potrzebom pracowników. Dlatego przed sięgnięciem po konkretną kawę do biura warto przeprowadzić choćby małą ankietę wśród zespołu z zapytaniem o: preferowany rodzaj kawy (espresso, cappuccino, latte itp.), intensywność (duża zawartość kofeiny i mocny smak, mniejsza zawartość kofeiny i delikatniejszy smak, kawa bezkofeinowa), ulubiony smak (owocowy, czekoladowy, deserowy itp.) oraz sposób parzenia (ekspres ciśnieniowy, przelewowy, kolbowy, na kapsułki).
Wybór rodzaju kawy do biura: Arabica czy Robusta
Na rynku dostępne są różne rodzaje kaw do biura, ale główne to Arabica i Robusta. Każda z nich ma unikalne cechy, które przekładają się bezpośrednio na smak, aromat oraz intensywność napoju kawowego.
Generalnie Arabica ma delikatniejszy smak (często z nutami owocowymi i kwiatowymi), mniejszą zawartość kofeiny, ale jest droższa, bo uznawana za kawę wyższej jakości. Z kolei Robustę wyróżnia mocny, wręcz gorzki smak (z nutami ziemistymi i orzechowymi), większa dawka kofeiny i niższa cena – ze względu na lepszą odporność gatunku na niekorzystne warunki atmosferyczne oraz choroby.
Najlepsza kawa do biura to w większości przypadków mieszanka jednego i drugiego rodzaju ziaren. Oferuje bowiem zrównoważony smak i optymalną ilość kofeiny, tym samym spełniając oczekiwania dużej części pracowników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by opracować własny asortyment kawowy z jednorodnym ziaren. Do tego jednak przyda się rada specjalisty.
Kawa do biura – co jeszcze ma znaczenie przy jej wyborze?
- Stopień palenia – wyróżniamy jasne, średnie i ciemne palenie, które charakteryzuje kolejno delikatny, lekko kwaskowaty smak, następnie zrównoważony profil smakowy i na końcu intensywny, wręcz gorzkawy smak.
- Świeżość ziaren – na smak kawy w dużej mierze wpływa świeżość ziaren. Najlepsze wrażenia dają ziarna mielone w ciągu kilku tygodni po paleniu. Szczelne opakowanie może jednak przedłużyć trwałość ziaren, dlatego wybierając konkretny produkt, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na datę ważności, a następnie na szczelność opakowania. Z kolei już otwartą paczkę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, z dala od światła i wilgoci.
- Etyka i zrównoważony rozwój – dla coraz większej liczby pracowników duże znaczenie ma pochodzenie kawy i to, czy powstała z poszanowaniem praw pracowników oraz środowiska naturalnego. Zatem w toku gromadzenia najlepszego zestawu kawy do biura warto uwzględnić ziarna z certyfikatami Fair Trade, Rainforest Alliance lub Organic. Zwłaszcza gdy zespół współtworzą młodzi ludzie o dużej świadomości ekologicznej oraz społecznej.
Rodzaj ekspresu do kawy – na opakowaniach większości ziaren znajduje się informacja o preferowanych metodach parzenia dla określonego typu kawy (w ekspresie ciśnieniowym, przelewowym itp.). Chcąc dokonać możliwie najlepszego wyboru, warto wziąć tę informację pod uwagę.
Artykuł Sponsorowany