Jelita wieprzowe gdzie kupić

Jelita wieprzowe są dedykowane osobom, które zajmują się wyrobem wędlin, kiełbas we własnym zakresie. Najlepiej sprawdzają się do wyrobów wędzonych, grillowanych, parzonych oraz suszonych, stanowi najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Warunkiem jest zaopatrywanie się w sprawdzonych punktach, absolutnie nie można pozostawić tego przypadkowi. Czasami niezbędny jest zakup kalibrowanych jelit wieprzowych, aby łatwiej dopasować je do potrzeb, biorąc pod uwagę plany wyrobu wędlin.

Jelita wieprzowe – dlaczego warto kupić?

Odpowiedź na to pytanie jest dość złożona, ale główną przyczyną jest chęć do samodzielnego wytwarzania wędlin. Produkt ma zazwyczaj długi termin do spożycia, ponieważ jelita są przez długi czas konserwowane i zasalane, więc spokojnie można je kupić w większej ilości i przechować w domu.

Zakupione osłonki jelitowe są najczęściej zapakowane w specjalne foliowe woreczki, dlatego w pierwszej kolejności trzeba je rozpakować i dokładnie wypłukać w wodzie. Następnie muszą się namoczyć, aby oczyściły się z nadmiaru soli.

Wskazane jest moczenie jelit nawet przez całą noc, minimalnie czas ten powinien wynosić 1,5 godziny. Produkt będzie się sprawniej naciągało na lejek, gdy wnętrze osłonek zostanie opłukane pod bieżącą wodą.


Jelita wieprzowe – gdzie kupić stacjonarnie?

Jeśli zastanawiamy się, gdzie kupić stacjonarnie jelita wieprzowe, warto zdawać sobie sprawę, że z pewnością nie w znanych supermarketach. Wyjątkiem jest OBI, w którym produkt jest dostępny w dziale produktów naturalnych do wyrobu kiełbas. Pozostałe sklepy są raczej mniej znane:

  • Deptana,
  • Cechmistrz,
  • MKB Sp. z o.o.,
  • Nowpol,
  • Anepol

Zróżnicowaną kwestią jest z pewnością cena jelit wieprzowych, która zależy najczęściej od ich długości. Z tego rodzaju osłonek powstają najczęściej kiełbasy śląskie, polskie surowe, podwawelskie, toruńskie oraz frankfurterki. Niezależnie od wyboru konkretnego sklepu, można mieć pewność, że jelita wieprzowe zawsze zapewniają kiełbasom estetyczny wygląd. Ponadto zapobiegają rozpadowi podczas obróbki termicznej.

Jelita wieprzowe – gdzie kupić przez Internet?

Funkcjonuje co najmniej kilka sklepów, w których dostępne są jelita wieprzowe, z pewnością jest to wygodniejsza opcja niż stacjonarny zakup. Wśród stron, na które warto zwrócić swoją uwagę znajdują się:

  • Domowa Spiżarnia,
  • eGarden.pl,
  • iPlum.pl,
  • super-stek.pl,
  • robimywedliny.pl,
  • Ceneo,
  • Allegro.

Jelita wieprzowe oferowane są w różnych długościach, dostępne są między innymi w kostce. Te najlepsze pochodzą od europejskich producentów, dlatego na taką informację warto zwrócić uwagę przy zakupie. Produkt zazwyczaj jest przydatny do spożycia przez 12 miesięcy, najważniejsze jest zatem prawidłowe przechowywanie. Koniecznie w soli lub roztworze soli, w temperaturze od 3 do 15 stopni Celsjusza. Odradza się mrożenie jelit, ponieważ mogłoby to negatywnie wpłynąć na ich elastyczność.

Generalnie jelita wieprzowe można kupić w wielu miejscach – zarówno sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. W tym drugim wariancie można liczyć na dostawę pod same drzwi i prawdopodobnie niższą cenę. W punktach stacjonarnych natomiast możliwe jest dokładniejsze obejrzenie produktu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.