Jakie witaminy ma marchewka?
Dowiedz się jakie witaminy ma marchewka
Marchewka jest warzywem, o którego leczniczych właściwościach oraz także wartościach odżywczych decydują minerały, witaminy oraz także przeciwutleniaczy. Wśród tychże ostatnim jednym z ważniejszych oczywiście jest beta-karoten, który wzmaga nie tylko opaleniznę, ale także zapewnia funkcjonowanie prawidłowe wzroku, wzmacnia odporność oraz ochronić może nas przed rozwojem nowotworów. Sprawdźmy jakie witaminy w marchewce się znajdują.
Marchew i jej wartości odżywcze oraz witaminy.
Witaminy marchewki były już docenione w Chinach starożytnych. Jedna wówczas znana była jedynie odmiana w białym kolorze. Pomarańczową marchewkę wyhodowali Holendrzy w siedemnastym wieku. To ona właśnie, aż do teraz cieszy się największą popularnością, pomimo, że na rynku są dostępne również czerwone, żółte, ciemnofioletowe, a nawet czarne okazy. Odmiana marchewki pomarańczowa przede wszystkim jest lubiana przez miłośników kąpieli słonecznych, którzy głęboko wierzą, że sięganie po te warzywo pozwala na przedłużenie pięknej opalenizny. Jednak marchewka powinna być także doceniona przez osoby, które mają problem ze wzrokiem, skórą czy też sercem.
Marchewka – skarbnica beta-karotenu i witamin
Pytanie jakie witaminy zawiera marchew pojawia się niezwykle często. Musimy zaznaczyć, że marchewka jest bardzo bogatym źródłem karotenoidów. Są to związki, które jednocześnie są barwnikami, które odpowiadają za kolor pomarańczowy oraz także cennymi przeciwutleniaczami. W marchewce znajdziemy w zasadzie wszystkie rodzaje karotenoidów. Musimy także zdawać sobie sprawę, że marchewka jest jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu. Możemy go także znaleźć, ale w mniejszych ilościach także w jarmużu czy też szpinaku.
Beta-karoten zapewniam na pewno funkcjonowanie prawidłowe wzroku. Na dodatek wzmacnia odporność czy też wspomaga leczenie trądziku. Jednocześnie opóźnia pojawienie się zmarszczek. Jednak znana jest najbardziej z tego, że znacznie przyśpiesza opalanie oraz przedłuża efekt słonecznych kąpieli. Powszechnie się uważa, że należy pić codziennie dwie szklanki soku z marchwi, aby się cieszyć skórą, która jest muśnięta słońcem. Jednak nie powinniśmy przesadzać z jego ilością. Skóra może zyskać kolor marchewkowy.
Marchew witaminy
Pytanie jaką witaminę ma marchewka nie jest odpowiednie. Dlaczego? Chodzi o to, że marchewka to cała masa witamin. W związku z tym musimy zadać pytanie – jakie witaminy są w marchewce? Już odpowiadamy. Na pewno marchew witamina C oraz marchew witamina A to podstawa. Nie możemy również zapominać o witaminie E oraz witaminie K. Bardzo ważna jest również witamina B6. W marchewce także znajduje się spora zawartość kwasu foliowego, tiaminy, niacyny czy też ryboflawiny.
Jak widzimy na załączonym obrazku skład jest bardzo imponujący. W związku z powyższym powinniśmy marchewkę zarówno jest jako osoby dorosłe, jak i także podawać swoim dzieciom. Można ją jeść pod wieloma postaciami. Naprawdę jest niezmiernie smaczna. Nadaje się jako dodatek do wielu dań. Odpowiednio przyrządzona zostanie pokochana przez nasze dzieci.
Tabela witamin Marchewki surowej:
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
---|---|
Kalorie (wartość energetyczna) | 41 kcal / 173 kJ |
Białko | 0,93 g |
Tłuszcz ogółem | 0,24 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,037 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 0,014 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,117 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,002 g |
– Kwas alfa-linolenowy (ALA), 18:3 | 0,000 g |
– Kwas eikozapentaenowy (EPA), 20:5 | 0,000 g |
– Kwas dokozaheksaenowy (DHA), 22:6 | 0,000 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 0,115 g |
Węglowodany | 9,58 g |
Błonnik pokarmowy | 2,8 g |
Witamina A | 16706 I.U. |
Witamina D | 0 I.U. |
Witamina E | 0,66 mg |
Witamina K1 | 13,2 µg |
Witamina C | 5,9 mg |
Witamina B1 | 0,066 mg |
Witamina B2 | 0,058 mg |
Witamina B3 (PP) | 0,983 mg |
Witamina B6 | 0,138 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) | 19 µg |
Witamina B12 | 0 µg |
Witamina B5 (kwas pantotenowy) | 0,273 mg |
Wapń | 33 mg |
Żelazo | 0,30 mg |
Magnez | 12 mg |
Fosfor | 35 mg |
Potas | 320 mg |
Sód | 69 mg |
Cynk | 0,24 mg |
Miedź | 0,05 mg |
Mangan | 0,14 mg |
Selen | 0,1 µg |
Fluor | 3,2 µg |
Cholesterol | 0 mg |
Fitosterole | ~ |
Źródło tabeli: odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,marchew-kalorie-wartosci-odzywcze-i-ciekawostki.html