Jak zablokować kogoś na FB i Messengerze

Czasem zdarza się tak, że nie chcemy prowadzić dyskusji z inną osobą na FB przez Messengera, albo nie chcemy, aby miała dostęp do publikowanych przez nas treści. Rozwiązaniem takiej sytuacji jest możliwość blokowania użytkowników na facebooku i Messengerze. Z tą opcją wiąże się wiele pytań od tego jak kogoś zablokować na fb i Messengerze po to co widzi osoba, która jest zablokowana. W tym artykule chcemy dokładnie odpowiedzieć na wszystkie te pytania

Jak zablokować kogoś na fb

Pomimo popularyzacji różnych mediów społecznościowych facebook wciąż pozostaje najpopularniejszy na całym świecie. Strona w prosty sposób pozwala poznawać ciekawych ludzi czy dodawać realnych znajomych do grona znajomych na facebooku. Jednak czasem przychodzi moment, gdy ktoś przesadzi i chcemy go zablokować w taki sposób, aby nie widział nic na naszej tablicy i nie mógł pisać do nas na Messengerze. Jeżeli zadajesz sobie pytanie jak zablokować kogoś na facebooku to na szczęście sprawa jest prosta, choć ta opcja jest nieco ukryta. Poniżej przedstawiamy, jak zablokować kogoś na FB.

Instrukcja blokowania użytkowników na FB:

  1. Z górnego menu wybierz ostatnią ikonę strzałki
  2. Z rozwijanego menu wybierz opcję „Ustawienia i Prywatność”
  3. Następnie wybierz Ustawienia
  4. W menu z lewej strony odnajdź zakładkę „Blokowanie”
  5. W sekcji Zablokuj użytkownika wpisz imię i nazwisko osoby, którą chcesz zablokować
  6. Kliknij „Zablokuj”

Jak widzisz proces blokowania użytkownika jest prosty jak się zna procedurę, a co jeszcze ciekawsze istnieje inna metoda na blokowanie kogoś na FB, nawet jeżeli ta osoba nie jest w znajomych, wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.

  1. Wejdź na profil osoby, która ma być zablokowana
  2. Wybierz trzy kropki „…”
  3. Wybierz opcję „Zablokuj”

Wiesz już jak kogoś zablokować na FB czas więc odpowiedzieć na kolejne pytania związane z blokowaniem użytkowników.

Co widzi osoba zablokowana na FB

Gdy przejdziesz do zakładki zablokuj użytkownika masz dokładny opis, który informuje o tym co widzi osoba zablokowana, a właściwie czego nie widzi.

Po pierwsze, gdy zablokujesz kogoś na FB to ta osoba nie widzi treści jakie publikujesz na swojej osi czasu, czyli poniekąd znikasz z radaru tej osoby.

Kolejną sprawą jest brak możliwości oznaczania Twojej osoby w postach czy grupach, co jest jasną wskazówką, że zostało się zablokowanym.

Trzeci aspekt dotyczy przeprowadzania rozmów i zapraszania do znajomych, osoba zablokowana również nie będzie tego mogła robić z Twoim profilem. Jednak tutaj jest istotna adnotacja mówiąca, że nie dotyczy to aplikacji, gier i grup, w których jesteście razem.

Musisz pamiętać o tym, że jak kogoś zablokujesz na FB ty również tracisz możliwość prowadzenia konwersacji z tą osobą.

Jak zablokować kogoś na fb żeby o tym nie wiedział?

Zasadniczo znajomy czy inny użytkownik blokowany na FB nie dostaje informacji o tym, że ktoś go zablokował. Jednak w łatwy sposób może dojść do takiego wniosku próbując napisać do ciebie wiadomość albo wchodząc na profil.

Osoba zablokowana wchodząc na Twój profil widzi, że treść jest niedostępna, a jeżeli miałeś zdjęcie w avatarze to zostało one zastąpione ikoną szarego ludzika. Pewnego rodzaju wyjściem z tej sytuacji jest umieszczenie użytkownika w grupie osób z ograniczonymi dostępami, dzięki temu będzie on widział tylko treści, w których go oznaczasz a profil nie Twój profil nie przestanie być dla niego widoczny. Jeżeli chcesz skorzystać z tej opcji, skorzystaj z poniższej instrukcji:

  1. Z górnego menu wybierz ostatnią ikonę strzałki
  2. Z rozwijanego menu wybierz opcję „Ustawienia i Prywatność”
  3. Następnie wybierz Ustawienia
  4. W menu z lewej strony odnajdź zakładkę „Blokowanie”
  5. W sekcji „Lista osób z ograniczeniami dostępu” wybierz opcję „Edytuj listę”
  6. Wybierz „Znajomi” i dodaj osoby, którym chcesz ograniczyć prawa.

Czy zablokowana osoba na FB widzi mój profil?

Osoba, która została przez ciebie zablokowana na FB nie widzi Twojego profilu, wyświetla się on z informacją o „treści aktualnie niedostępnej”. Możesz bez obaw publikować treści, gdy nie będą one widoczne dla tej osoby, dodatkowo nie będzie mogła ona znaleźć Cię z wykorzystaniem wyszukiwarki.

Jak zablokować kogoś na FB bez usuwania ze znajomych?

Blokując kogoś na FB automatycznie jest usuwany ze znajomych. Facebook wychodzi z założenia, że nie chcesz znać tej osoby więc nie powinna być w Twoich znajomych. Dodatkowo ani Ty ani Ona nie macie możliwości interakcji więc taka znajomość nie ma sensu. Jednak po odblokowaniu użytkownika, możesz ponownie go zaprosić do znajomych, jeżeli tamta osoba nie dodała cię do listy osób zablokowanych.

Jak sprawdzić czy ktoś mnie zablokował na FB?

Pomimo tego, że nie otrzymujemy komunikatu o tym, że ktoś zablokował nas na FB w bardzo prosty sposób kilkoma metodami jesteśmy w stanie sprawdzić czy ktoś nas zablokował na Facebooku. Pierwszym sygnałem, że zostało się zablokowanym jest ten gdy nie możemy znaleźć danej osoby z poziomu wyszukiwarki. Druga metoda polega na sprawdzeniu grona znajomych, jeżeli nie odnajdujemy w nim osoby, która nas interesuje to znaczy, że albo usuneła konto albo nas zablokowała. Trzecia opcja to wejście na profil osoby, która prawdopodobnie nas zablokowała, jeżeli dostaniemy komunikat o aktualnie niedostępnej treści to znaczy z dużym prawdopodobieństwem, że zostaliśmy zablokowani

Jak sprawdzić czy ktoś nas zablokował na FB:

  • Sprawdź listę znajomych, jeżeli danej osoby w niej nie ma jest to pierwszy sygnał, że nas zablokowała
  • Spróbuj wyszukać osobę w wyszukiwarce, jeżeli nie możesz jest opcja, że nas zablokowała
  • Spróbuj oznaczyć osobę, jeżeli nie możesz, prawdopodobnie nas zablokowała
  • Wejdź na profil osoby i jeżeli nie widzisz treści, prawdopodobnie nas zablokowała

Jak zablokować kogoś na Messengerze

Czas przejść do tego jak zablokować kogoś na Messengerze. Jest to łagodniejsza forma blokowania, gdyż jednie ogranicza się do braku możliwości przesyłania wiadomości przez Messengera. Taka osoba wciąż ma pełny dostęp do naszego profilu i może nas oznaczać na postach czy w grupach.

Instrukcja jak zablokować wiadomości na Messengerze:

  1. Na ekranie głównym „Czaty” przytrzymaj konwersację, z osobą którą chcesz usunąć.
  2. Z menu wybierz opcję „Zablokuj”
  3. Konwersacja na Messengerze została zablokowana

Jak widzisz cały proces jest bardzo prosty, ale istnieje również inna metoda:

  1. Otwórz konwersację z osobą, którą chcesz zablokować na Messengerze
  2. Kliknij w jej imię i nazwisko
  3. Przewiń menu w dół
  4. Wybierz opcję Zablokuj

Tak wygląda blokowanie kogoś na Messengerze z poziomu aplikacji, na komputerze również istnieje taka możliwości i jest równie prosta.

  1. Otwórz konwersację z osobą, którą chcesz zablokować na Messengerze
  2. Kliknij w jej imię i nazwisko
  3. Przewiń menu w dół
  4. Wybierz opcję Zablokuj

Działa to dokładnie tak samo jak na aplikacji i jest bardzo intuicyjne.

Czy jak zablokuje kogoś na Messengerze to on to widzi?

Jednym z częściej zadawanych pytań jest to czy jak zablokuje kogoś na Messengerze to on to widzi? Odpowiedź na to pytanie nie jest taka sama jak w przypadku blokowania kogoś na FB, osoba zablokowana dostaje komunikat „Nie możesz odpowiedzieć na tę konwersację” co jasno wskazuje, że albo twoje konto jest nieaktywne, albo zostało się zablokowanym.

Istnieje również opcja ujrzenia komunikatu „Ta osoba jest teraz niedostępna” pokazuje się on u nadawcy, gdy osoba, do której wysyła wiadomość nie ma jej w znajomych, albo nadawca został zablokowany.

Co widzi zablokowana osoba na messengerze?

Osoba zablokowana na Messengerze widzi praktycznie wszystko tak jak to było do tej pory, z tą różnicą, że pojawia się wyżej wspomniany komunikat „Nie możesz odpowiedzieć na tę konwersację”. Cała historia rozmów wraz z wysyłanymi zdjęciami zostaje zachowana i po odblokowaniu użytkownika możecie ponownie swobodnie rozmawiać. Blokada na Messengerze nie oznacza blokady na FB.

Jak sprawdzić czy ktoś zablokował mnie na messengerze?

Jak już wiesz ani FB, ani Messenger nie informują o tym, że zostało się zablokowanym i jest to raczej zrozumiałe. Jednak w bardzo prosty sposób można sprawdzić czy ktoś zablokował mnie na messengerze. Wystarczy, że wejdziesz konwersację z daną osobą i spróbujesz do niej coś napisać, komunikat “Nie możesz odpowiedzieć na tę konwersację” jasno będzie świadczyć o tym, że zostało się zablokowanym na messengerze.

Wiesz już jak zablokować kogoś na fb i messengerze oraz jak sprawdzić czy samemu zostało się zablokowanym, ale z czasem możesz chcieć dowiedzieć się jak odblokować kogoś na FB albo jak usunąć konwersację na messengerze, wtedy zapraszamy do pozostałych artykułów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *