Jak ugotować ryż

Ryż może być podstawą wielu dań, jest bardzo pożywny i zdrowy. Jest idealną alternatywą dla ziemniaków i makaronu. Często kupuje się ryż w torebkach, w opakowaniu znajdują się cztery woreczki po około 100-150 gram. Jedna taka porcja wystarczy na przygotowanie zapiekanki, czy innego dania. Należy pamiętać, że ziarenka ryżu w trakcie gotowania pęcznieją, więc będzie ich po prostu więcej. Ryż bardzo dobrze komponuje się z mięsem z kurczaka, głównie filetem. Takie połączenie gwarantuje najlepsze doznania dla kubków smakowych i stanowi pożywny posiłek dla całej rodziny. Jednak to nie koniec sposobów na zastosowanie ryżu, ponieważ podaje się go również w towarzystwie kotletów, zamiast ziemniaków.

Jak ugotować ryż w torebce?

Ryż w torebce gotuje się w posolonej, gotującej się wodzie. Woreczek musi zanurzyć się w całości, dlatego trzeba zadbać o odpowiednią ilość wody. Kolejnym ważnym aspektem jest gotowanie ryżu w torebce pod przykryciem.

  1. Wlej do niewielkiego garnka tyle wody, aby po włożeniu ryżu ten znajdował się cały pod wodą (na razie nie wkładaj ryżu).
  2. Postaw garnek z wodą na palnik i posol go małą łyżeczką soli.
  3. Gdy woda się zagotuje włóż do garnka ryż w torebce.
  4. Zazwyczaj ryż gotuje się 15-20 minut.
  5. Wyciągnij ryż z garnka.
  6. Przetnij woreczek i wysyp ryż na talerz.

Ryż w torebce gotuje się około 20 minut, czasami na opakowaniu wskazany jest inny czas, ale tyle średnio powinno to trwać. Następnym krokiem jest ostrożne wyjęcie ryżu z wody, rozcięcie woreczka i wysypanie ryżu na talerz, czy do miski.

W ten sposób większa część dania jest już gotowa, pozostają jeszcze do przygotowania inne składniki, ale na spokojnie można to zrobić w trakcie gotowania się ryżu lub wcześniej.

Jak ugotować ryż bez torebki?

Ryż gotowany w torebkach jest dość lepiący, taka postać nie nadaje się do wszystkich potraw.

Dlatego w sklepach dostępny jest także ryż w zamknięty w pudełku, luzem, bez żadnych torebek. Są osoby, które nie tolerują ryżu gotowanego w taki sposób, więc wybierają inną alternatywę – nie ma w tym nic dziwnego. Gotowanie ryżu bez torebki wymaga nieco więcej czasu.

  1. Wypłucz dokładnie ryż na sitku.
  2. Na każdą szklankę ryżu dodaj 2 szklanki wody.
  3. Zacznij gotować samą wodę, którą posol łyżeczką soli.
  4. Gdy woda się zagotuje, wsyp ryż.
  5. Od czasu ponownego zagotowania, gotuj ryż przez 15 minut pod przykryciem.

W pierwszej kolejności trzeba przepłukać ryż odpowiednią ilość razy. Co to znaczy? Woda nie może być po prostu mętna, gdy staje się przezroczysta – ryż został odpowiednio oczyszczony. W ten sposób pozbywa się substancji wpływającej na znacznie większą lepkość ryżu po ugotowaniu.

Jak ugotować ryż na sypko?

Ryż na sypko jest dla wielu osób znacznie lepszym rozwiązaniem, choć nieco bardziej czasochłonnym.

  1. Wypłucz dokładnie ryż pod zimną bieżącą wodą.
  2. Zalej garnek 2 lub 1,5 szklankami wody na każdą szklankę ryżu, zależnie od tego jak bardzo sypki ryż chcesz uzyskać.
  3. Postaw garnek na kuchence i doprowadź wodę do wrzenia.
  4. Wsyp ryż do garnka
  5. Mieszaj co pewien czas aby uniknąć przywarcia ryżu do garnka.
  6. Gdy ryż ponownie zacznie się gotować zmniejsz gaz do minimum (tak aby woda wciąż się gotowała) i przykryj garnek tak, żeby para wodna mogła uciekać.
  7. Gotuj ryż przez 10-15 minut.
  8. Ostaw garnek na 5 minut pod przykryciem.

Niektóre sposoby gotowania ryżu na sypko sugerują:

  • Żeby ryż zalać wodą i dopiero wtedy wstawić na gaz. Możesz zdecydować, którą metodę wybierzesz, obie są poprawne, ale dają nieco inny efekt.

W tym miejscu koniecznym jest zwrócenie uwagi na odpowiednie proporcje, czyli 1,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Garnek z ryżem stawia się na kuchence i doprowadza do wrzenia. Dopiero później można zmniejszyć tempo grzania, dodatkowo przykryć częściowo garnek.

Ryż na sypko należy gotować do chwili pojawienia się dołków świadczących o wyparowaniu wody. Końcowym etapem jest powolne gotowanie na możliwie najmniejszym ogniu, przez około 10 minut.

Ryż brązowy – jak ugotować?

Odmianą dobrze wszystkim znanego ryżu białego jest brązowy, który gotuje się podobnie jak zwykły. Należy wsypać ryż do miski, zalać zimną wodą i odczekać około kwadransa. Następnie opłukać pod bieżącą wodą i wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli.

Nadmiar tej przyprawy nie jest mile widziany, ponieważ może spowodować zbyt dużą twardość ryżu. Brązowy ryż gotuje się dłużej, bo aż 30 minut, koniecznie pod przykryciem. Brązowy ryż można jeść z każdym dodatkiem, na przykład warzywami, kurczakiem, czy innym mięsem. Jest zdrowszy i warto go spożywać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.