Rozrywka

Imbir owoc czy warzywo

Imbir to doskonale znana roślina, która uprawiana jest głównie w Chinach i Indiach. Znana jest światu od czasów starożytnych a jego pikantny i słodki smak przypadł do gustu mieszkańcom wielu kontynentów. Mimo dużej popularności imbiru w polskiej kuchni, wiele osób zastanawia się czy imbir jest owocem czy warzywem. Jak się okazuje te pytania nie są bezpodstawne, w tym artykule dokładnie wytłumaczymy tą zagadkę i odpowiemy na pytanie czy imbir jest warzywem.

Jaka jest różnica między owocem a warzywem?

We wstępie warto wytłumaczyć różnice między owocami i warzywami, to pozwoli nam lepiej zrozumieć, czy imbir jest owocem czy warzywem.

W pierwszej kolejności zaznaczmy, że podział owoców i warzyw dokonuje się w warstwie botanicznej i kulinarnej. To co z punktu widzenia botanika będzie warzywem, dla kucharza może być owocem. Nas jednak interesuje głównie kwestia botaniczna, bo to ona determinuje to jak powinniśmy klasyfikować imbir.

Zasadniczo warzywo i owoc mogą pochodzić od tej samej rośliny, jednak są jej innymi częściami. Za warzywo uznaj się jadalną część rośliny od korzenia przez bulwy po kwiaty. Jednak kwiaty, z których powstają owoce już nie są warzywami.

W uproszczeniu można przyjąć, że owoc powstaje z kwiatu rośliny a warzywem są korzenie, łodygi, bulwy i liście, czyli pozostałe jadalne części rośliny. Sam kwiat również może być warzywem jeśli nie będzie miał owoców, przykładem jest kalafior.

Owoce wyróżniają się również posiadaniem nasion, ale to trochę ślepy zaułek, gdyż pomidory i ogórki również takie posiadają. Z punktu widzenia botaniki są owocami, ale w kuchni uznawane są za warzywa.

Dlaczego imbir jest warzywem?

Teraz łatwiej będzie nam wyjaśnić, dlaczego imbir jest klasyfikowany jako warzywo. Posłużmy się tutaj definicją z University of California Davis, która mówi, że imbir jest warzywem, gdyż jest to korzeń rośliny imbiru.

Imbir jest warzywem, jest to podziemna łodyga rośliny nazywana kłączami a mniej precyzyjnie korzeniem.

Prawidłowa nazwa dla imbiru spotykanego w naszych sklepach to korzeń imbiru a właściwie kłącza imbiru. Nazywanie imbiru sprzedawanego w sklepach imbirem nie jest do końca poprawne i warto o tym pamiętać.

Jednak w przeciwieństwie do typowych warzyw imbir nie jest bogaty w składniki odżywcze jak witamina A i C czy potas, a te cechy kojarzone są właśnie z warzywami.

Dlaczego imbir nie jest owocem?

Imbir nie spełnia znamion definicji owocu, zarówno w pojęciu botanicznym jak i kulinarnym uważany jest za warzywo.

Po odpowiedniej obróbce imbir wykorzystywany jest jako przyprawa, zioło lub element leków.

Imbir – warzywo tylko jako przyprawa?

Problem z zawartością składników ożywczych w imbirze sprawia, że nikt nie spożywa go w formie typowej dla sporej części warzyw. Dlatego imbir wykorzystywany jest w kuchni jako przyprawa nadająca smak potrawą. Nie wnosi on wiele do naszej diety i nie może stanowić zastępstwa dla innych popularnych warzyw jak marchew, kapusta czy brokuł.

Mimo to imbir stosowany jest jako środek zmniejszający nudności i powstrzymując wymioty. Równocześnie ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi, dlatego przed stosowaniem go w formie leku warto skonsultować się z lekarzem.

Imbir doskonale wywiązuje się ze swojej roli, wyraźny smak imbiru wykorzystywany jest zarówno w słodkich jak i pikantnych przyprawach.

Zatem imbir owoc czy warzywo? Fakty są takie, że imbir jest warzywem i nawet nie jest mu blisko do owoca.