Ile gotuje się kukurydzę

Ile gotuje się kukurydzę w kolbie, aby była smaczna i miękka? To jest temat, który bierzemy na tapet tym razem. Kukurydza jest bardzo dobrym warzywem ze względu na ilość witamin jakie zawiera i swoją relatywnie niewielką ceną. Wiele potraw wykorzystuje kukurydzę jako dodatek, ale zdarza się że kukurydza jest jedzona osobno i jest to wspaniały pomysł na obiad.

W kukurydzy znajdziemy takie witaminy jak D, E, K, oraz magnez, potas i wapń. Kukurydza jest potrawą dość kaloryczną w 100g kolby kukurydzy znajdziemy 110 kcal głównie węglowodanów.
Świeża kukurydza posiada kukurydzę okrytą zielonymi liśćmi, najlepiej wybierać kukurydzę, w której ziarna przylegają mocno do siebie i są ciemnożółte.

Gotowane dania uchodzą za najzdrowsze, nie inaczej jest z kukurydzą. Gotowana kukurydza nie będzie narażona na powstawanie szkodliwych związków, ścinanie białek i rozklejanie skrobi. Choć są też minusy jak wypłukiwanie witamin, dlatego warto stosować mniejsze ilości wody.

Podczas gotowania warzywa takich jak kukurydza powinno się zakrywać garnek pokrywką w celu zmniejszenia utleniania składników.

Jak przygotować kukurydzę do gotowania?

Tak jak wspomnieliśmy na początku warto być czujnym już w momencie zakupu. Wybieraj żółte, twarde kukurydze, obrośnięte zielonymi liśćmi dającymi pojęcie o tym czy mamy do czynienia ze świeżą kolbą kukurydzy.

Najlepiej nada się młoda kukurydza cukrowa, którą powinno przygotować się tego samego dnia. Im później ją ugotujemy tym mniej walorów smakowych odczujemy podczas jedzenia.
Kukurydzę należy obrać z liści oraz niteczek i dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Następnie napełniamy garnek zimną wodą i gotujemy aż do wrzenia. Dopiero w tym momencie umieszczamy kukurydzę w garnku. Podczas gotowania możemy dosypać do wody troszkę cukru, ale nie jest to konieczność.

Jak długo gotować kukurydzę?

jak długo gotować kukurydzę

Kukurydza jest smacznym dodatkiem do różnych potraw, spróbuj ją ugotować jako danie główne jest to proces łatwy i dość krótki, jeżeli nie masz dużych wymagań zapewne zaspokoisz głód. Wspomniany czas uzależniony jest od rodzaju gotowanej kukurydzy. Weźmy taką młodą kukurydzę, której czas gotowania wynosi około 15 minut, a do przygotowania wystarczy garnek z wodą.

To czy kukurydza jest ugotowana poznasz po miękkości ziaren, warto co jakiś czas sprawdzać widelcem.

Podczas gotowania kukurydzy należy pamiętać, aby nie solić wody, spowoduje to stwardnienie kukurydzy co odbije się negatywnie na smaku.

Po zagotowaniu kukurydzy wciągnij ją na talerz i posól, jeżeli chcesz możesz również polać masłem, wtedy tracisz trochę na zdrowotności, ale zyskujesz dodatkowy smak.

  • Pamiętaj, że to jak długo gotować kukurydzę zależy od rodzaju jaki zakupisz. Wspomniana młoda kukurydza ma czas gotowania 10-15 minut, ale z dzieciństwa pamiętam kukurydzę pastewną której przyrządzenie trwała bitą godzinę.

Po ugotowaniu, kukurydzę należy odcedzić, a następnie przystąpić do konsumpcji.

Jak gotować kukurydzę?

Prostota gotowanej kukurydzy jest niesamowita w połączeniu z krótkim czasem gotowania stanowią bardzo dobre połączenie, gdy złapie nas leń.

  1. Przygotuj kilka kukurydz, dorosły człowiek powinien być najedzony po około 2 sztukach (oczywiście wszystko zależy od wielkości kukurydzy, która będzie gotowana).
  2. Nalej wody do garnka i zagotuj
  3. Dodaj łyżkę-dwie cukru
  4. Przyda ci się również sól do posypania przed jedzeniem

Mamy nadzieje, że wiesz już, ile gotować kukurydzę i jak ją przygotować. Jak widzisz nie ma czego się bać długie gotowanie kukurydzy pastewnej można zastąpić krótkim gotowaniem kukurydzy cukrowej, serdecznie polecamy i zapraszamy również do sprawdzenia jak gotować ryż.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.