Grzyb to owoc czy warzywo?

W przypadku wielu roślin powstaje pytanie jak należy je klasyfikować. Jedna roślina może być z botanicznego punktu widzenia owocem, podczas gdy w klasyfikacji kulinarnej pełni rolę warzywa. Z grzybami jest ten problem, że wymykają się schematom, bo nie są roślinami. Z jednej strony rozwiewa to wątpliwości i oznacza, że grzyby nie są ani warzywami, ani owocami, z drugiej dobrze jest posiadać wiedzę, dlaczego tak jest. W tym artykule zebraliśmy dla Ciebie najważniejsze informacje o grzybach i ich przynależności. Dlaczego grzyby nie są warzywami?

Różnice między owocem a warzywem

Warzywa i owoce można klasyfikować pod kątem botanicznym i kulinarnym. Zdecydowanie istotniejsza jest ta pierwsza klasyfikacja, druga ma wymiar społeczny i nie zawsze pokrywa się z nauka.

Za warzywa uznaje się jadalne części rośliny takie jak:

  • Bulwy,
  • Korzenie,
  • Łodygi,
  • Liście,
  • Kwiaty.

Żeby roślina mogła zostać nazwana warzywem nie musi być cała jadalna. Nawet nie musi być jadalna dla człowieka, rośliny strawne wyłącznie dla zwierząt hodowlanych również klasyfikowane są jako warzywa.

Zdarzają się również warzywa spożywane w całości lub zdecydowanej większości jak sałata czy szpinak.

Mianem owocu określamy część rośliny powstała w wyniku kwitnięcia jej kwiatu, która zawiera w sobie ziarna.

Klasyfikacja botaniczna nie bierze pod uwagę:

  • Smaku,
  • Sposobu uprawy,
  • Wyglądu,
  • Wartości odżywczych.

Jednak już w klasyfikacji kulinarnej smak i wartości odżywcze odgrywają kluczową rolę. Dlatego pomidor choć jest owocem, w kuchniach na całym świecie uważany jest za warzywo.

Niezależnie od tego jak klasyfikujemy owoce i warzywa, zawsze mówimy o częściach rośliny. Grzyby nie są roślinami co za tym idzie nie mogą być ani owocem, ani warzywem.

Czym są grzyby?

Skoro grzyby nie są roślinami to czym tak właściwie są? Otóż grzyb to grzyb, odrębna klasyfikacja w naturze. Co takiego sprawia, że grzyby nie są klasyfikowane jako rośliny?

Fotosynteza to proces, o którym uczymy się już w szkole podstawowej. Opisuje on produkcję pokarmu z materii nieorganicznej zachodzący w komórkach zawierających chlorofil z wykorzystaniem światła.

Innymi słowy rośliny są w stanie same wytwarzać swój pokarm z dwutlenku węgla i światła słonecznego a grzyby nie.

Grzyby pozyskują pożywienie z materii organicznej znajdującej się najczęściej w glebie lub drzewach. Tak naprawdę jadalna część grzyba to tylko część grzyba. Jego najważniejszą częścią jest grzybnia, ukryta pod powierzchnią gleby.

Dlaczego grzyby nie są warzywami?

Grzyby mogą być klasyfikowane jako warzywa pod względem kulinarnym, chociaż tutaj również raczej uznaje się je za osobny byt.

Odpowiedź na pytanie, dlaczego grzyby nie są warzywami jest bardzo prosta: nie są nimi, gdyż nie są roślinami. Jak już wiesz warzywem nazywamy jadalne części rośliny, a grzyb choć jadalny nie jest roślina.

Jedząc pizzę z pieczarkami nie jesz pizzy z warzywami, choć faktycznie grzyby pod względem mikroskładników bardziej przypominają warzywa niż owoce.

Czy grzyby są owocami?

Mało kto myśli o grzybach jak o owocach i nie bez powodu. Pomijając fakt, że te nie są roślinami to nie wymagają zapylenia czy kwiatów, które wymagane są do produkcji owoców.

Grzyby nie są owocami, gdyż nie należą do rodziny roślin, nie powstają z kwiatu i nie są zapylane.

Również w kuchni ciężko traktować grzyby jak owoce, chociażby ze względu na sposób spożywania. Nie jemy surowych grzybów, przyrządzamy je podobnie jak warzywa i ich walory smakowe nie przypominają większości owoców.

Pieczarka to warzywo czy grzyb?

pieczarki warzywo czy owoc

Pieczarki to jeden z najpopularniejszych rodzajów grzybów. Spożywane są na całym świecie i stanowią chętnie wykorzystywany składnik w popularnym daniu jakim jest pizza.

Pieczarka jest grzybem a tym samym nie jest rośliną, czyli nie może być warzywem. Podobnie jak inny grzyby należy do osobnej kategorii jaką są grzyby.

Kurka to owoc czy warzywo?

Kurka a właściwie pieprznik jadalny to grzyb z rodziny pieczarniaków co oznacza, że również nie jest rośliną.

Fakt, że kurki nie są rośliną oznacza, że nie mogą być warzywem czy owocem.

Czy grzyby są zdrowe?

Mówienie o grzybach w diecie powinno wyglądać podobnie jak mówienie o warzywach. Nie sposób powiedzieć, że wszystkie grzyby są wartościowym posiłkiem podobnie jak jest to w przypadku ogórka, który dobrze, gdy jest w diecie, ale jego brak niewiele zmienia.

Z reguły grzyby są niskokalorycznym posiłkiem, gdyż w dużej mierze składają się z wody. W grzybach znajdują się niewielkie ilości białka, ale jest ono gorzej przyswajane niż białko z innych roślin.

Grzyby nie są produktami wysokotłuszczowymi a tych jest wręcz marginalna ilość. Pomimo tego, że w dużej mierze są to dobre tłuszcze to, z racji na mała ich zawartość, nie mają większego znaczenia dla diety.

Więcej w grzybach jest węglowodanów, uśredniając około 6/100g i nie pochodzą one w dużej mierze z cukrów.

W grzybach znajdziemy również liczne witaminy:

  • B,
  • C,
  • B12,
  • D,
  • E,
  • A.

Problemem jest tutaj zawartość tych witamin, która nie jest zbyt duża z wyłączeniem witaminy B. Tej może być nawet porównywalnie do produktów zbożowych czy mięsnych.

Bez dwóch zdań grzyby mają swoje walory i mogą być stosowane w diecie. Jednak nie są bardzo wartościowym posiłkiem a do tego należą do produktów ciężkostrawnych.

Grzyby – warzywo – roślina czy coś innego?

Rodzina grzybów jest bardzo ciekawa i nie podlega standardowym schematom. Nie można ich zaliczyć do roślin, a tym samym nie klasyfikuje się ich jako warzywa czy owoce. Grzyby są grzybami i to jest informacja, która warto zapamiętać z tego artykułu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.