Gdzie kupić boczek Guanciale

Kuchnia włoska ma wielu zwolenników na całym świecie. Każdy doskonale zna pizzę, różne odmiany makaronów i wiele innych potraw. Jednym z produktów pochodzących ze słonecznej Italii jest boczek Guanciale, powstaje on z suszonego podgardla wieprzowego. Przysmak ten można kupić w niektórych sklepach mięsnych, ale z uwagi na wybitny smak, jest on szybko wyprzedawany. Boczek Guanciale jest bardzo tłusty, ale jednocześnie niezwykle delikatny, idealnie komponuje się z makaronami Carbonara lub Amatriciana. Oczywiście może być zastąpiony zwykłym boczkiem, ale jednokrotne spróbowanie Guanciale skutkuje często tym wyborem na stałe. Mięso, z którego powstaje boczek Guanciale dojrzewa w specjalnych warunkach, zamarynowane w soli i pieprzu.

Dlaczego warto kupić boczek Guanciale?

Na uwagę zasługuje fakt, że mięso marynuje się aż trzy miesiące. W tym czasie uzyskuje doskonałą twardość i obfituje w tłuszcz.

Oczywiście boczek Guanciale można jeść w surowej postaci, jednak zdecydowanie lepsze walory smakowe wydobywają się w drodze jego smażenia i dodania do sosów, następnie podawanych z makaronem.

Boczek Guanciale warto kupić, ponieważ dobrze komponuje się z cebulą, pomidorami, papryczkami chilli.

Chcąc kupić ten przysmak, warto liczyć się z dość wysoką ceną, może sięgać nawet 70 złotych za 1 kilogram boczku.

Boczek Guanciale wyróżnia specyficzna konsystencja, podobna do maślanej, aromat jest natomiast dość intensywny. Na tle innych, podobnych wyrobów mięsnych wyróżnia się delikatnością.

guanciale gdzie kupic

Gdzie kupić boczek Guanciale stacjonarnie?

Boczek Guanciole można kupić stacjonarnie, z tym, że jedynie w wybranych sklepach mięsnych. Chociaż czasami można go kupić w sieci sklepów E.Leclerc. Na pierwszy rzut oka może wydawać się zbyt tłusty, jednak po właściwej obróbce termicznej zostają w nim same najlepsze walory smakowe.

  • Włoskie sklepy
  • Lokalne hale targowe (np. hala targowa we Wrocławiu)
  • Niektóre pizzerie
  • EPI – nie jest na stałe w ofercie

Boczek Guanciale jest wytwarzany w największych ilościach w miasteczku Lacjum, tamtejsi mieszkańcy są więc w tym zakresie specjalistami. Ten rodzaj boczku wykorzystuje się do przyrządzania sosów w polskich pizzeriach, w których serwuje się iście włoskie specjały.

Mając możliwość zakupu boczku Guanciale można przygotować przepyszny posiłek, na przykład makaron Carbonara, czy Spaghetti. Zachwyt gości i całej rodziny jest gwarantowany.

Gdzie kupić boczek Guanciale przez Internet?

Niemal każdy przysmak kuchni włoskiej, w tym boczek Guanciale, można kupić przez Internet. Może to być nie tylko wygodniejsza opcja, ale także tańsza – sklepy internetowe oferują często lepsze warunki zakupu. W poszukiwaniu boczku Guanciale warto odwiedzić poniższe strony internetowe:

  1. Allegro.pl,
  2. Perkpol.pl,
  3. Tutejszy.pl,
  4. Lokalnyrolnik.pl,
  5. Lokalninaturalni.pl.

Warto zwrócić uwagę, że ceny podawane są zazwyczaj za porcję 100 gram, jest to produkt wysokiej jakości. Ze względu na to, że zazwyczaj robi się z niego sos, wystarczająca jest niewielka ilość, ponieważ boczek jest sam w sobie bardzo tłusty. Oczywiście znajdą się smakosze, którzy taki przysmak zjedzą w surowej postaci – robiąc sobie z takim dodatkiem kanapkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.