Gdzie kupić bekon

Bekon powstaje z mięsa wieprzowego poddawanego obróbce termicznej. Boczek pozyskiwany jest z dolnej części tuszy świni, podczas smażenia wydobywa się z niego tłuszcz, w ten sposób powstaje bekon. Następnie poddawany jest konserwacji poprzez peklowanie oraz wędzenie, dzięki temu ma swój charakterystyczny aromat. Wyróżnia się także złoto-brązowym odcieniem skórki i wyrazistym kolorem mięsa. Bekon można kupić między innymi w supermarketach, na stanowiskach z mięsem i wędlinami. Wiele osób utożsamia bekon z boczkiem, stosując zamiennie te nazwy. Po części jest to prawidłowe, ponieważ bekon jest częścią boczku, ale beztłuszczową. Zupełnie inaczej tę przekąskę postrzegają Anglicy, którzy bekon spożywają w dużych ilościach, głównie na śniadania.

Bekon dlaczego warto kupić?

Bekon warto kupić choćby ze względu na walory smakowe i zapachowe, jest jednak dość kaloryczny. Spożywanie tego produktu sporadycznie nie przyniesie natomiast większych konsekwencji dla zdrowia. Bekon często dodaje się do jajecznicy, oczywiście w formie symbolicznego dodatku.

Na spożywanie bekonu powinny z pewnością uważać osoby mające problemy z krążeniem oraz nadwagą.

W 100 gram produktu znajduje się aż 139 kcal, dlatego trzeba po prostu uważać. Pomimo wysokiej kaloryczności bekon zawiera dużo cennych witamin, na przykład tiaminę, ryboflawinę, niacynę i witaminy B12.

Ma w sobie również minerały niezbędne dla ludzkiego organizmu, czyli sód, potas i fosfor. Zasadniczo istnieją dwa sposoby na przyrządzenie bekonu.

gdzie kupic bekon

Bekon gdzie kupić stacjonarnie?

Bekon można kupić stacjonarnie w niemal każdym supermarkecie, na przykład w Lidlu, Kauflandzie, Tesco, Biedronce, czy Carrefourze. W niektórych punktach dostępny jest na stoiskach mięsnych, w innych natomiast jest zapakowany próżniowo i umieszczony w lodówkach.

  • Auchan,
  • Lidl,
  • Lokalne sklepy mięsne,
  • Carrefour,
  • Biedronka.

Można również kupić boczek i samodzielnie w domu zrobić z niego bekon, istnieje na to kilka metod. W każdym razie mięso trzeba natrzeć najważniejszymi przyprawami, które nadają odpowiedni aromat i smak. Zakupiony surowy boczek można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Pierwsza opcja jest zdecydowanie szybsza, na drugą natomiast trzeba poczekać dłużej, ale w zamian otrzymuje się obłędny smak bekonu.

Bekon gdzie kupić przez Internet?

Bekon można oczywiście zamówić przez Internet, jako pierwsze przychodzi na myśl Allegro. Ale to nie koniec możliwości, ponieważ produkt dostępny jest również na stronach:

  1. Tastestore.pl,
  2. Sklep-bekon.pl,

W sieci można znaleźć również wiele propozycji potraw z bekonem w formie dodatku. W Polsce jest to uznawany przysmak, jednak trzeba zachować umiar w jego spożywaniu. Jedną z najlepszych opcji jest zakup stacjonarny lub przez Internet surowego bekonu. Wówczas można go przyrządzić we własnej kuchni, zgodnie ze swoimi zasadami i ulubionymi przyprawami. Gotowy bekon można dodać nie tylko do jajecznicy, ale również podbić nim smak sałatek, pizzy, tortilli, fast-foodowych przekąsek. Jedno jest pewne, ten składnik pojawia się w wielu kuchniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.