Czym zastąpić papier do pieczenia?

Wspaniałe ciasta, smaczne pasztety, pieczone świąteczne mięsiwa… Jak poradzić sobie, kiedy nagle w domu, podczas kulinarnego szaleństwa zauważysz, że skończył Ci się papier do pieczenia? Czym zastąpić papier do pieczenia i czy tracimy coś stosując zamienniki? Zapraszamy do sprawdzenia co zamiast papieru do pieczenia sprawdzi się w Twojej kuchni.

Dlaczego papier do pieczenia jest tak popularny?

Papier do pieczenia należy do jednych z najczęściej spotykanych artykułów w każdej kuchni. Celem jego jest chronienie potraw przed wysuszeniem, a także zapobieganie przywierania dania do formy.

Dzieje się tak dlatego, że papier do pieczenia posiada bardzo dużą gęstość. Produkowany wedle ścisłych zasad, powleczony powłoką silikonu lub tłuszczu - to sprawia, że jest on wyjątkowo wytrzymały i odporny na wysokie temperatury.

Dlatego, jeśli zabraknie go w kuchni, odczuwać można spory dyskomfort. Sposobów aby go zastąpić jest kilka i z pewnością w swojej kuchni znajdziesz artykuły, dzięki którym nie będzie trzeba specjalnie biec do sklepu.

Folia aluminiowa – doskonały produkt zastępczy dla papieru do pieczenia

Kiedy zabraknie Ci w kuchni papieru do pieczenia, to folia aluminiowa może być najprostszym sposobem zastąpienia go. To rozwiązanie jest idealne szczególnie podczas przygotowywania chrupkich potraw. Dlaczego? Otóż folia aluminiowa pokryta jest żaroodporną powłoką, dzięki czemu jest ona odporna nawet na bardzo wysokie temperatury.

Decydując się na zastosowanie folii aluminiowej, pamiętać należy o jednym. Podczas wykładania foremki, czy brytfanki  folią trzeba zadbać o to, by jej błyszcząca jej strona stykała się z ciastem - lepiej zatrzymuje wówczas ciepło.

Używając folii aluminiowej trzeba także mieć na uwadze fakt, iż nie ma ona właściwości nieprzylepnych. Dobrą praktyką jest zatem wysmarowanie folii tłuszczem i dopiero do tak przygotowanego naczynia wlać ciasto. Stosując folię aluminiową dobrze jest pamiętać, że może tu wystąpić jeden problem. Czasami przywiera ona do ciast i jej niewielkie części mogą potem znaleźć się w potrawie. Można jednak i temu zapobiec - wystarczy posmarować folię aluminiową cienką warstwą tłuszczu.

Zastąp papier do pieczenia bułką tartą i masłem

Bułka tarta od bardzo dawna uważana jest za produkt zastępczy podczas pieczenia. Już nasze babki i prababki używały tego sprawdzonego sposobu przyrządzając najlepsze potrawy, dbając o to, by nie przywierały one do blachy.

Popularny papier do pieczeni często zastępuje bułka tarta, gdyż jest tania, łatwo dostępna i nie mniej skuteczna. Wystarczy wysmarować foremkę masłem i wysypać na to bułkę tartą i możemy być pewni, że nic się nie przyklei do brytfanki.

Sposób stary jak świat, a wciąż różnie skuteczny i stosowany przez niejednego amatora pichcenia. Zastosowanie tego od wieków znanego triku, najlepiej sprawdza się podczas pieczenia pasztetów i mięs.

Papier śniadaniowy zamiast papieru do pieczenia?

Tak, taka metoda również jest stosowana w wielu kuchniach. Ważne jest, aby przed wstawieniem do piekarnika dobrze natłuścić papier śniadaniowy wykorzystując do tego masło, margarynę, albo olej, który rozprowadzić trzeba za pomocą kuchennego pędzelka.

Papier śniadaniowy zamiast papieru do pieczenia często wykorzystywany jest podczas pieczenia niewielkich ciasteczek. Dzięki równomiernemu rozprowadzeniu tłuszczu możesz być pewien, że przysmaki te upieką się równomiernie  nie przypalą do blachy.

Co zamiast papieru do pieczenia – Mata silikonowa?

Te dwa akcesoria doskonale pasują jako zamiennik papieru do pieczenia. Mogą być używane w naprawdę wysokich temperaturach, zatrzymując ciepło podczas pieczenia. Dzięki temu nie tworzy się klejąca powierzchnia, co sprawia, że zarówno mata silikonowa, jak i folia do pieczenia doskonale sprawdzą się podczas pieczenia ciastek i bułek.

Niektórzy uważają, że te dwa przybory kuchenne, sprawdzają się jeszcze lepiej niż tradycyjny papier do pieczenia. Ich niewątpliwą zaletą jest fakt, że można używać ich wielokrotnie.

Tłuszcz zamiast papieru do pieczenia

Jeśli nie posiadasz żadnego z powyższych produktów, sklep za daleko, a zależy Ci na zrobieniu pysznego ciasta - zastąp papier do pieczenia po prostu tłuszczem. Możesz natłuścić foremkę masłem, margaryną, czy olejem. Trzeba jednak pamiętać, że tłuszcz nagrzewa się mocniej i szybciej, dlatego trzeba być czujnym, żeby nie przypalić ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.