Jajko to składnik, wykorzystywany do wielu potraw i przekąsek, zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych. Choć jaja są bardzo odżywcze i charakteryzują się dużą zawartością protein, stanowią też jeden z najsilniejszych alergenów, przez co nie każdy może je spożywać. Warto wiedzieć, czym zastąpić jajko w poszczególnych potrawach.
Czym zastąpić jajko?
Zamienniki jajek w kuchni wykorzystywane są dość często i jest ich sporo. Przed zastosowaniem danego składnika warto wiedzieć, jaką pełni funkcję. Czy poszukujemy czegoś, czym można zastąpić jajko w naleśnikach, czy też chcemy znaleźć odpowiedź na pytanie czym zastąpić jajko w panierce.
Wśród zamienników jajka wyróżniamy:
- mąkę owsianą lub rozdrobnione płatki owsiane;
- mąkę kukurydzianą z odrobiną wody;
- mąkę sojową;
- mąkę ziemniaczaną;
- olej;
- puree z banana lub ziemniaków;
- puree z dyni;
- siemię lniane lub len mielony;
- masło orzechowe;
- tofu (może zastąpić jaja w jajecznicy, tzw. tofucznica).
Większość z podanych powyżej produktów ma właściwości wiążące i sklejające składniki, a więc mogą być wykorzystanie jako zamienniki jajka do panierek, wypieków, czy klejenia ciasta różnego rodzaju.
Czym zastąpić jajko w panierce?
Jeżeli chcemy wykonać panierkę bez jajka, najlepiej jest zastąpić je mąką ziemniaczaną, sojową lub kukurydzianą.
Do mąki należy dodać wodę w proporcji 1:2, czyli na dwie łyżki mąki dodajemy 4 łyżki wody.
Powstała kleista papka może skutecznie zastąpić jajka, pozwalając nam stworzyć smaczną panierkę.
Czym zastąpić jajko w cieście?
Poszukując dobrego zamiennika jajka w cieście, można skorzystać ze sprawdzonego sposobu dodania 2 łyżek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Składniki te pełnią funkcję wiążącą, a więc efektywnie połączą ze sobą składniki i sprawią, że podczas pieczenia lub smażenia ciasto nie będzie się rozwarstwiać.
Zaleca się, aby, stosując taką opcję, dodać do ciasta nieco więcej płynu (wody, mleka) lub oleju.
Czym zastąpić jajko w naleśnikach?
Naleśniki to popularna potrawa, którą można przygotować zarówno na słodko, jak i w sposób wytrawny. Jednak to właśnie jajka są jednym, z głównych składników ciasta na naleśniki. Na szczęście istnieje wiele innych „sklejaczy”, które można wykorzystać jako alternatywę.
Do najpopularniejszych zaliczamy: zmielone siemię lniane lub płatki owsiane. Zmielone płatki ryżowe, puree z banana lub dyni.
Czym zastąpić jajko w kotletach mielonych i pulpetach?
Co zamiast jajka do mielonych i pulpetów? Chcąc, aby ciasto ładnie się skleiło i nie rozpadło podczas smażenia, oprócz namoczonej bułki i przypraw warto dodać nieco mąki ziemniaczanej. Czasem też warto dodatkowo uformowane już mielone obtoczyć w takiej mące, zanim położymy je na rozgrzaną patelnię.
Czym zastąpić jajko w diecie?
Jajka stanowią bardzo pożywny składnik diety. Niestety z pewnych względów nie każdy może je spożywać. Warto wtedy wiedzieć, jakie zamienniki jajek w diecie sprawdzą się najlepiej. Jeżeli poszukujemy czegoś, co będzie miało podobne właściwości wiążące do jajek, możemy wykorzystać papkę z siemienia lnianego z wodą.
Dobrą kleistością charakteryzują się także, wspomniane wcześniej mąka kukurydziana lub owsiana, zmieszane z 2 łyżkami wody. Do smacznych deserów jako alternatywa dla jajek sprawdzi się puree z banana.
Jeżeli interesuje nas zamiennik jajek w jajecznicy, możemy wykorzystać tofu. Świetnie sprawdzi się do przygotowania potrawy o nazwie tofucznica, która również charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, w tym sporą zawartością protein.
Wystarczy skruszyć lub rozdrobnić tofu i wykorzystać je w podobny sposób, jak jajka podczas przygotowywania jajecznicy.
Czym zastąpić jajko w pasztecie?
Przygotowując pasztet, w przepisie zazwyczaj również znajdziemy jajko. W tym przypadku, poszukując zamiennika, warto kierować się wskazówkami, podobnymi, jak w przypadku mielonych i pulpetów. Do pasztetu wykorzystać można także kleik z siemienia lnianego.
Jajka wykorzystywane są w kuchni bardzo często, dlatego osoby, które, z pewnych powodów nie mogą spożywać tego składnika, poszukują zamienników. Na szczęście opcji zastępczych jest na tyle dużo, że każdy bez problemu będzie mógł stworzyć smaczne potrawy bez jajek.
Dodaj komentarz