Czym zastąpić jajko

Jajko to składnik, wykorzystywany do wielu potraw i przekąsek, zarówno tych na słodko, jak i wytrawnych. Choć jaja są bardzo odżywcze i charakteryzują się dużą zawartością protein, stanowią też jeden z najsilniejszych alergenów, przez co nie każdy może je spożywać. Warto wiedzieć, czym zastąpić jajko w poszczególnych potrawach.

Czym zastąpić jajko?

Zamienniki jajek w kuchni wykorzystywane są dość często i jest ich sporo. Przed zastosowaniem danego składnika warto wiedzieć, jaką pełni funkcję. Czy poszukujemy czegoś, czym można zastąpić jajko w naleśnikach, czy też chcemy znaleźć odpowiedź na pytanie czym zastąpić jajko w panierce.

Wśród zamienników jajka wyróżniamy:

  • mąkę owsianą lub rozdrobnione płatki owsiane;
  • mąkę kukurydzianą z odrobiną wody;
  • mąkę sojową;
  • mąkę ziemniaczaną;
  • olej;
  • puree z banana lub ziemniaków;
  • puree z dyni;
  • siemię lniane lub len mielony;
  • masło orzechowe;
  • tofu (może zastąpić jaja w jajecznicy, tzw. tofucznica).

Większość z podanych powyżej produktów ma właściwości wiążące i sklejające składniki, a więc mogą być wykorzystanie jako zamienniki jajka do panierek, wypieków, czy klejenia ciasta różnego rodzaju.

Czym zastąpić jajko w panierce?

Jeżeli chcemy wykonać panierkę bez jajka, najlepiej jest zastąpić je mąką ziemniaczaną, sojową lub kukurydzianą.

Do mąki należy dodać wodę w proporcji 1:2, czyli na dwie łyżki mąki dodajemy 4 łyżki wody.

Powstała kleista papka może skutecznie zastąpić jajka, pozwalając nam stworzyć smaczną panierkę.

Czym zastąpić jajko w cieście?

Poszukując dobrego zamiennika jajka w cieście, można skorzystać ze sprawdzonego sposobu dodania 2 łyżek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej.

Składniki te pełnią funkcję wiążącą, a więc efektywnie połączą ze sobą składniki i sprawią, że podczas pieczenia lub smażenia ciasto nie będzie się rozwarstwiać.

Zaleca się, aby, stosując taką opcję, dodać do ciasta nieco więcej płynu (wody, mleka) lub oleju.

Czym zastąpić jajko w naleśnikach?

Naleśniki to popularna potrawa, którą można przygotować zarówno na słodko, jak i w sposób wytrawny. Jednak to właśnie jajka są jednym, z głównych składników ciasta na naleśniki. Na szczęście istnieje wiele innych „sklejaczy, które można wykorzystać jako alternatywę.

Do najpopularniejszych zaliczamy: zmielone siemię lniane lub płatki owsiane. Zmielone płatki ryżowe, puree z banana lub dyni.

Czym zastąpić jajko w kotletach mielonych i pulpetach?

Co zamiast jajka do mielonych i pulpetów? Chcąc, aby ciasto ładnie się skleiło i nie rozpadło podczas smażenia, oprócz namoczonej bułki i przypraw warto dodać nieco mąki ziemniaczanej. Czasem też warto dodatkowo uformowane już mielone obtoczyć w takiej mące, zanim położymy je na rozgrzaną patelnię.

Czym zastąpić jajko w diecie?

Jajka stanowią bardzo pożywny składnik diety. Niestety z pewnych względów nie każdy może je spożywać. Warto wtedy wiedzieć, jakie zamienniki jajek w diecie sprawdzą się najlepiej. Jeżeli poszukujemy czegoś, co będzie miało podobne właściwości wiążące do jajek, możemy wykorzystać papkę z siemienia lnianego z wodą.

Dobrą kleistością charakteryzują się także, wspomniane wcześniej mąka kukurydziana lub owsiana, zmieszane z 2 łyżkami wody. Do smacznych deserów jako alternatywa dla jajek sprawdzi się puree z banana.

Jeżeli interesuje nas zamiennik jajek w jajecznicy, możemy wykorzystać tofu. Świetnie sprawdzi się do przygotowania potrawy o nazwie tofucznica, która również charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą, w tym sporą zawartością protein.

Wystarczy skruszyć lub rozdrobnić tofu i wykorzystać je w podobny sposób, jak jajka podczas przygotowywania jajecznicy.

Czym zastąpić jajko w pasztecie?

Przygotowując pasztet, w przepisie zazwyczaj również znajdziemy jajko. W tym przypadku, poszukując zamiennika, warto kierować się wskazówkami, podobnymi, jak w przypadku mielonych i pulpetów. Do pasztetu wykorzystać można także kleik z siemienia lnianego.

Jajka wykorzystywane są w kuchni bardzo często, dlatego osoby, które, z pewnych powodów nie mogą spożywać tego składnika, poszukują zamienników. Na szczęście opcji zastępczych jest na tyle dużo, że każdy bez problemu będzie mógł stworzyć smaczne potrawy bez jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.