Cytryna jest jednym z najczęściej używanych owoców w przemyśle spożywczym. Jej smak zna każdy, choć mało kto lubi smak cytryny zerwanej z drzewa. Jest bardzo kwaśny i bez dodatku cukru ciężko się nim rozkoszować. Nic więc dziwnego, że w większości produktów wykorzystuje się sok z cytryny, większość popularnych soków i napojów ma w swojej gamie produktowej produkty z dodatkiem cytryny. Mimo tego, że jest to tak popularny owoc, wciąż nie wszyscy wiedzą, czy cytryna jest owocem. Cytryna owoc czy warzywo? Takie pytanie pojawia się na tyle często, że warto udzielić na nie odpowiedzi.
Różnica między owocem a warzywem
Klasyfikacja warzyw i owoców dzieje się na dwóch poziomach: botanicznym i kulinarnym. Choć oba są ważne, to nie ulega wątpliwości, że to botanika odgrywa tu pierwszoplanową rolę.
Problem z owocami i warzywami jest taki, że nie mają książkowej definicji, choć stosuje się pewne normy na bazie, których określa się czy coś jest owocem czy warzywem.
Za warzywo uznajemy wszystkie jadalne części roślin od korzeni przez łodygi po liście. Również kwiaty rośliny mogą być warzywem czego przykładem jest kalafior, ale jest od tej zasady odstępstwo.
Owocem nazywamy strukturę nasienną rozwijającą się z jajnika rośliny, znajdującego się w jej kwiatach.
Analizując przynależność cytryn do warzyw bądź owoców nie należy brać pod uwagę:
- Smaku,
- Wyglądu,
- Sposobu uprawy,
- Wartości odżywczych.
Są one pewnymi wskazówkami pomagającymi określić, jak należy klasyfikować konkretne rośliny, ale opierając się wyłącznie na nich można zajść w ślepą uliczkę.
Dlaczego cytryna jest owocem?
Cytryna jest owocem pochodzącym z wiecznie zielonego drzewa o nazwie Citrus limon. Jak zapewne wiesz, cytryna skrywa nasiona co jest cechą charakterystyczną owoców.
Botanika nie pozostawia wątpliwości, cytryna jest owocem. Cytryna klasyfikowana jest jako jagoda, czyli owoc o mięsistej owocni, zewnętrznej skórze i nasionach znajdujących się w środku.
Cytryny są krzyżówką dwóch innych owoców cytronu oraz gorzkiej pomarańczy.

Podsumujmy zatem, cytryna jest owocem, gdyż:
- Wyrasta z kwiatów,
- Zawiera nasiona,
- Jest hybrydą dwóch innych owoców,
Wiesz już, że cytryna jest owocem, zatem skąd biorą się wątpliwości i podejrzenia o to, że może być warzywem?
Dlaczego cytryna nie jest warzywem?
Cytryna nie spełnia wypełnia żadnych znamion warzywa, przynajmniej z botanicznego punktu widzenia.
Pytanie o to czy cytryna jest warzywem zapewne pojawia się dlatego, że w wielu sklepach pojawia się obok warzyw a w kuchni wykorzystuje się ją zarówno do potraw pikantnych jak i słodkich.
Jednak niech cięto nie zmyli, cytryna jest owocem, a to w jakiej alejce leży w sklepie nie ma na to żadnego wpływu.
Czy cytryna jest zdrowym owocem?
Wiele owoców i warzyw powinno znaleźć się w diecie przeciętnego człowieka. Cytryny zaliczają się do jednych ze zdrowszych owoców, które łatwo wpisać do diety.
W 100g cytryny znajduje się:
- 28 kcal,
- 0,3g tłuszczy,
- 9g węglowodanów,
- 1,1g białka,
- 53mg kwasy askorbinowego,
- 26mg wapnia,
- 0,6mg żelaza,
- 0,1 witaminy B6
- 8mb magnezu,
- 53mg witaminy C.
Pełna lista mikroelementów zawartych w cytrynie jest dłuższa i zawiera fosfor czy potas, także robi naprawdę spore wrażenie. Należy jednak pamiętać, że większość ludzi spożywa sok z cytryny, a nie samą cytrynę, więc tych pozytywnych składników jest nieco mniej.
Spożywanie cytryn może wpłynąć pozytywnie na:
- Wzmocnienie odporności,
- Oczyszczenie organizmu z toksyn,
- Poprawę procesu trawienia,
- Lepszą pracę układu krążenia.
Cytryny wykorzystywane są w diecie, ale mają również swój udział w kosmetykach czy chemii kuchennej.
Cytryna owoc czy warzywo – ostateczny werdykt
Analiza faktów jednoznacznie wskazuje na to, że cytryna z punktu widzenia botanicznego jest owocem. W klasyfikacji kulinarnej pomimo większych wątpliwości również oceniania jest jako owoc.
Cytryna owoc czy warzywo? Takie pytania powstają na skutek zastosowania kulinarnego cytryny oraz tego w jakim miejscu znajduje się w sklepach. Jednak jak widzisz odpowiedź jest klarowna, cytryna to owoc.
Dodaj komentarz