Cukinia to owoc czy warzywo?

W świecie owoców i warzyw nie zawsze to co jest jednym w kuchni jest tym samym w szkiełku botanika. Przykładem może być cukinia, która będąc owocem, w kuchni pełni rolę warzywa. Takich przypadków jest więcej, ale w tym artykule chcemy skupić się konkretnie na cukinii. Postaramy się odpowiedzieć, dlaczego cukinia jest owocem i co dyskwalifikuje ją z bycia warzywem.

Różnica między owocem a warzywem

Przed przystąpieniem do wyjaśniania tego czym są owoce i warzywa należy wiedzieć jak się je klasyfikuje. Wyróżniamy klasyfikację botaniczną i kulinarną, przy czym to ta pierwsza mówi nam czy coś jest owocem lub warzywem w ujęciu przyrodniczym. Klasyfikacja kulinarna odnosi się bardziej do społecznego traktowania danej rośliny co prowadzi do sytuacji, w których np. cukinia jest warzywem choć pod kątem anatomii to owoc.

Za owoc uznaje się organ powstający z zalążni słupka (żeńskiego organu płciowego w kwiecie) zawierający we wnętrzu nasiona.

Innymi słowy owoc powstaje w wyniku zapylenia kwiatu rośliny i w swojej strukturze zawiera nasiono lub nasiona.

Warzywo to każda jadalna część rośliny, którą mogą stanowić; bulwa, korzenie, cebulki, łodyga, liście czy kwiaty.

Przy klasyfikacji botanicznej nie bierze się pod uwagę:

  • Smaku,
  • Sposobu uprawy,
  • Wartości odżywczych,
  • Wyglądu.

Co prawda wyżej wymienione elementy nie mają znaczenia dla botaników, ale już z punktu widzenia naszej kuchni są istotne. Szczególne znaczenie dla klasyfikacji kulinarnej ma smak i wartości odżywcze rośliny.

Dlaczego cukinia jest owocem?

cukinia to owoc

Wiemy już jak klasyfikować owoce i warzywa, teraz wypada zastanowić się jak rośnie cukinia. Proces wzrostu cukinii można zobaczyć na powyższej wiele mówiącej fotografii.

Cukinia jest pnącą rośliną zielną zaliczaną do rodziny dyniowatych. W botanice owoce cukinii klasyfikowane są jako jagody, czyli mięsisty owoc bez pestki (cukinia ma nasiona), wytworzony z pojedynczego kwiatu. Do typowych jagód zalicza się również:

  • Winogrona,
  • Banan,
  • Dynia,
  • Borówka,
  • Arbuz.

Kwiat cukinii ma barwę żółto-pomarańczową, kwitnie i otwiera się, aby umożliwić pszczołom przenoszenie pyłku z kwiatów męskich na żeńskie. Po zapyleniu kwiat zamyka się a u jego podstawy rośnie owoc cukinii.

Dlaczego cukinia nie jest warzywem?

Ludzie dopasowują sobie różne aspekty rzeczywistości w taki sposób, aby było im wygodniej. Przykładem tego jest klasyfikowanie cukinii jako warzyw. Dzieje się tak ze względu na jej smak i sposób spożywania.

Prawdopodobnie nie wyobrażasz sobie dodania cukinii do sałatki owocowej albo jedzenia jej na surowo. Choć cukinia może być jedzona na surowo to zdarza się, że zawiera toksyczne kukurbitacyny wywołujące problemu żołądkowo-jelitowe.

Ciekawostką jest fakt, że cukinia ma jadalne kwiaty. Wyróżniamy zarówno żeńskie jak i męskie kwiaty, z tych pierwszych powstają owoce cukinii, drugie natomiast można zbierać bez obawy utraty plonów.

Czy cukinia jest zdrowym owocem?

Cukinia spożywana jest jako warzywo i to nie bez powodu. Spora zwartość mikroelementów jak żelazo, potas czy witaminy C i K mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.

W 100g cukinii znajdziemy:

  • 16 kcal,
  • 0,3g tłuszczu,
  • 1,2g białka,
  • 3,1g węglowodanów.

Oznacza to, że cukinia jest bardzo niskokaloryczna i doskonale nadaje się do wprowadzenia do diety.

Cukinia owoc czy warzywo? – podsumowanie

Cukinia to doskonały przykład owocu, który może kojarzyć się z warzywem. Klasyfikacja botaniczna jednoznacznie wskazuje, że cukinia jest owocem, jednak klasyfikacja kulinarna wskazuje, że jest warzywem. To botanika definiuje co jest owocem a co warzywem, dlatego gdy dostaniesz pytanie czym jest cukinia odpowiedz: owocem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.