Redakcja

Cieszymy się, że możemy tworzyć dla was artykuły. Zapraszamy do lektury.

Chleb białkowy – proteinowy

Posted by

chleb białkowy

Chleb białkowy lub chleb proteinowy to nazwa brzmiąca jak pieczywo dedykowane sportowcom. Wysokobiałkowe produkty zyskują na popularności, moda na bycie fit i jedzenie zdrowej żywności bardzo się rozpowszechniła.

Przypuszczalnie zainteresowałeś/aś się chlebem białkowym, bo ktoś ci go pokazał albo pojawił się na Instagramie, facebooku i wpadł ci w oko. Postanowiliśmy sprawdzić czy fenomen chleba proteinowego jest uzasadniony i czy należy wkładać go do koszyka.

Składniki chleba białkowego

Chleb chlebowi nie równy, zawsze trzeba patrzeć na skład i opinie dostępne w internecie na temat konkretnych marek. Pieczywo wysokobiałkowe może zawierać takie same składniki jak te występujące w białku spożywanym przez sportowców, białku serwetkowym, białku z grochu oraz białek jaj kurzych.

W procesie pieczenia korzysta się również z białka występującego w pszenicy, mielonych orzechów, mąki z ciecierzycy lub roślin strączkowych.

Brak jednej receptury skutkuje tym, że musisz zwracać uwagę na etykiety, szczególnie jeżeli jesteś osobą uczuloną na gluten. Innymi uczuleniami przy których należy zwracać uwagę na składniki chleba proteinowego są uczulenia na orzech i jajka.

Nie mam zamiaru porównywać, paczkowanych produktów z tymi które są dostępne w „normalnej” formie. Wiadomo, że nie ma reguły i w obu przypadkach mogą pojawić się lepsze i gorsze produkty.

Tradycyjny chleb jest produktem wysoko węglowodanowym, również chleb białkowy charakteryzuje się wysoką ilością węglowodanów, liczba węgli jest zbliżona do białego chleba. Dodatki białkowe prowadzą do zwiększenia kaloryczności chleba.

Czy chleb proteinowy jest zdrowy?

chleb proteinowyNa początku należy odpowiedzieć na pytanie czy biały chleb jest produktem zdrowym. Dobry chleb wykonuje się z bardzo ograniczonej liczby produktów wody, mąki, drożdży i soli. Dodawanie dodatków spożywczych powoduje tylko obniżenie wartości odżywczych.

Czytaj również  Jak się zwracać do fizjoterapeuty?

Problem z białym chlebem jest taki, że wykonuje się go z mąki która nie zawiera w sobie zbt wiele błonnika. Cukry pochodzące z białego chleba powodują nagły zastrzyk glukozy we krwi, a już niedługo po spożyciu posiłku jej poziom spada. Zwiększona podaż cukru, która nie zostanie spalona przez aktywność fizyczną ulega przemianie w tkankę tłuszczową.

Za najlepszy rodzaj chleba dostępny w każdej piekarni uznaje się chleb żytni, który powoduje znacznie mniejszy wzrost glukozy, zawiera więcej błonnika i witaminy B. Powszechna jest opinia mówiąca, że chleb żytni wspomaga odchudzanie, ale ciężko powiedzieć, że jakiś produkt ma takie działanie. Żeby schudnąć należy mieć w swojej diecie deficyt kaloryczny, przy jego braku nawet najzdrowsze chleby nie pomogą.

Powróćmy do tematu przewodniego, chleb proteinowy choć kojarzy się z sportem czyli zdrowiem, nie jest jakoś szczególnie niesamowity. Jego główną zaletą jest zwiększona ilość białka, co jest niezmiernie ważne przy uprawianiu sportów siłowych i budowy mięśni. Osoby lubiące smak chleba, z pewnością skorzystają na zmianie go na chleb wysokobiałkowy.

Wysoka ilość białka nie oznacza z automatu, że coś jest zdrowe. Podobnie ma się sprawa z tłuszczami i ich szkodliwością, wystarczy wspomnieć orzechy włoskie które w 100g mają 60g tłuszczy! Przecież to kolosalna ilość, a pomimo tego dietetycy polecają regularne jedzenie orzechów. Wynika to z tego, że w połączenie innych składników odżywczych i jakoś tłuszczy dają bardzo dobre połączenie, oczywiście w ilości do 50g dziennie (zależnie od sylwetki).

Czy warto kupić chleb białkowy?

kromka chleba białkowegoPrzeciętna kromka chleba białkowego (50g) ma 6,3g węglowodanów, 4,6g błonnika, 6g tłuszczy i 10,4g tłuszczu. Różnica do chleba żytniego jest znacząca, wzrasta ilość białka i tłuszczy a maleje liczba węglowodanów. Bilans zysków i strat jest sprawą indywidualną.

Będąc wegetarianinem, chleb białkowy wydaje się być bardzo ciekawą alternatywą dla chleba który spożywasz do tej pory. Oczywiście zamiana ma sens tylko w przypadku treningu siłowego, jeżeli jesteś osobą która nie chadza na siłownie, nie ma to większego sensu zamień zwykły chleb pszenny na żytni i to będzie wystarczająca zmiana dla organizmu. Pamiętaj o zwracaniu uwagi na etykiety, żeby nie trafić na składniki, których nie spożywasz.

Czytaj również  Amantadyna – gdzie kupić stacjonarnie i przez internet?

Osoby regularnie trenujące powinny mieć dietę skomponowaną w ten sposób, żeby dostarczać białko z produktów zwierzęcych, owoców morza czy nabiału. Chleb jest ciekawym pomysłem na urozmaicenie diety i stanowi rozwiązanie dla osób nie wyobrażających sobie śniadania bez chleba.

Moda na białko jest ogólnie dobra, ale nawet białko można przedawkować a samo w sobie nie jest zbawieniem na wszystkie dolegliwości. Pamiętaj, że zdrowy nie równa się wysokobiałkowy, oba sformułowania mogą iść w parze, ale nie są synonimami.

Chleb białkowy przepis

Przepisów na chleb białkowy jest tyle, że nie sposób przedstawić wszystkich w jednym artykule, wybraliśmy dwa, jeden oparty na mleku sojowym i drugi do którego przygotowania będziesz potrzebować kurzych jaj.

Przepis na chleb proteinowy z kurzymi jajami

Składniki

  • 7 g drożdży instant bezglutenowych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 250 g mąki z ciecierzycy
  • 50g siemienia lnianego
  • 100g mieszanych nasion
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 4 duże jajka
  • 3 łyżeczki Marmite (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Nasmaruj i wyłóż brytfankę na chleb – tutaj nie ma skrótów, podszewka jest niezbędna w przypadku tak mokrego ciasta.

Ponownie ogrzej za pomocą 375 g letniej ciepłej wody i oleju. Odłóż na bok na około pięć minut podczas zbierania innych składników.

Połącz suche składniki, dodaj jajka i bicie, dodaj miksturę drożdży. Wymieszaj naprawdę dobrze, aby rozproszyć małe kieszenie niezmieszanej mąki.

Przepis na chleb białkowy z mlekiem sojowym

Skład

  • 2¼ łyżeczki. aktywne suche drożdże
  • ¼ szklanki wody, ciepłej (45 stopni Celsiusza)
  • 2 szklanki gorącej wody z kranu
  • 3 szklanki suchego proszku mleka sojowego
  • 2 łyżki stołowe. cukier
  • 2 łyżeczki. Sól
  • 6½ szklanki mąki uniwersalnej

Przygotowanie

  • Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie w małej misce. Połącz wodę, suche mleko sojowe, tłuszcz, cukier i sól w dużej misce. Wymieszaj mieszaninę drożdży i zacznij dodawać mąkę, 2 szklanki na raz, dobrze mieszając. Zamień na posypaną mąką powierzchnię i ugniataj 8–10 minut, aż będzie gładka i elastyczna.
  • Umieścić w naoliwionej misce, obracając raz, aby pokryć płaszczem, przykryć i pozostawić na 1,5 godziny, aż się podwoi. Rozwałkuj ciasto kilka razy, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia aż do podwojenia wielkości. Podziel na pół i ułóż w bochenki. Wytnij plasterek o głębokości 1/4 cala wzdłuż każdego bochenka. Połóż bochenki na dużym blasze do pieczenia i pozwól mu unieść się aż do podwojenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Piec przez 45 minut. Przełóż do stojaków z drutu, aby ostygły.

Chleb wysokobiałkowy – podsumowanie

Pieczywo było obarczane wzrostem populacji otyłej, ale pomimo spadku spożycia wypieków statystyki ludzi z nadwagą się nie zatrzymały, wręcz przeciwnie. Wszystko spożywane z umiarem nie stanowi problemu dla naszego organizmu, chyba że będzie to cyjanek… Chleb został napiętnowany ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, w przypadku sportowców zwłaszcza kulturystów ma to znaczenie, ale dla przeciętnego Pana Kowalskiego i Pani Nowak zdecydowanie mniejsze.

Czytaj również  Chemia w żywności

Jeżeli jesteś w stanie pokazać mi chociaż jedną osobą, której bezpośrednią przyczyną otyłości jest spożywanie chleba, a nie cukierków i tłustych potraw to będę zaskoczony.

Chleb białkowy to ciekawa alternatywa dla zwykłego chleba pszennego lub żytniego, ale nie traktuj go jak magicznego produktu. Produkty proteinowe są dedykowane wybranej grupie osób, najczęściej aktywnych fizycznie, jeżeli twoja aktywność jest bliska zera, możesz kupić taki chleb dla próby smaku, ale na dłuższą metę szkoda pieniędzy. Polecamy również sprawdzić wpis o sposobach konserwacji żywności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *