Cebula to owoc czy warzywo?

Każdy Polak zna smak cebuli i wie o niej niemal wszystko, w końcu jest to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Mimo to pojawiają się pytania o to czy cebula jest owocem i warto się przyjrzeć, czy mają one sens. Czy kupując cebulę kupujemy warzywo? A może z różnych powodów klasyfikowana jest jako owoc? Cebula owoc czy warzyw - jak wygląda prawidłowa klasyfikacja?

Różnica między owocem a warzywem

W świecie roślin wyróżniamy dwie główne klasyfikacje, botaniczną i kulinarną. Obie są istotne, ale to botanika określa czy coś jest owocem czy warzywem. Często wspomniane klasyfikacje nie pokrywają się, czego przykładem jest pomidor i ogórek, będące owocami a w kuchni pełniące rolę warzyw.

Z cebulą nie ma takiego problemu, jest ona warzywem zarówno pod kątem botanicznym jak i kulinarnym.

Za warzywo uznajemy wszystkie jadalne części rośliny takie jak:

  • Bulwy,
  • Korzenie,
  • Cebulki,
  • Łodygi,
  • Liście,
  • Kwiaty.

Owoce również są częścią roślin, ale powstają z kwiatu, który najczęściej jest zapylony choć nie zawsze czego przykładem jest banan. Owoce zawierają nasiona, które służą do dalszego rozmnażania.

Klasyfikacja botaniczna nie bierze pod uwagę:

  • Smaku,
  • Sposobu uprawy,
  • Wyglądu,
  • Wartości odżywczych.

Wymienione elementy mają znaczenie przy klasyfikacji kulinarnej, gdzie szczególnie zwraca się uwagę na smak i sposób spożywania danej rośliny.

Dlaczego cebula jest warzywem?

cebula to warzywo

Cebula jest warzywem, gdyż jest jadalną częścią rośliny niezawierającą ziaren. Należy do kategorii roślin bulwiastych, które składniki odżywcze przechowują pod ziemią.

Również w kuchni cebula wykorzystywana jest jako warzywo, wystarczy spojrzeć na sposób jej konsumpcji czy dania w jakich jest wykorzystywana.

Cebula sama w sobie nie jest korzeniem rośliny, klasyfikowana jest jako osobna część, czyli cebulka.

Dlaczego cebula nie jest owocem?

Skoro wiesz już, dlaczego cebula jest warzywem to pozostaje odpowiedzieć na pytanie, dlaczego nie jest owocem.

Cebula nie wypełnia znamion definicji owocu, nie pochodzi z kwiatu rośliny i nie zawiera nasion.

Czy cebula jest zdrowym warzywem?

Jak większość warzyw tak i cebula posiada wiele składników, które dobrze wpływają na pracę organizmu.

Do najważniejszych mikroelementów cebuli można zaliczyć:

  • Witaminę C/B6,
  • Żelazo,
  • Beta-karoten,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Kwas foliowy,
  • Kwercetynę.

Wpływ żelaza i wapnia jest powszechnie znany, warto zwrócić szczególną uwagę na kwercetynę. Jest to środek o działaniu antyoksydacyjnym. Odpowiednie ilości kwercetyny mogą prowadzić do zmniejszania stanów zapalnych, poprawę metabolizmu i lepsze funkcjonowanie układu krążenia.

Cebula w 100g ma:

  • 39 kcal,
  • 9g węglowodanów,
  • 1,1g białka,
  • 0,1g tłuszczy.

Mała kaloryczność sprawia, że cebula może być spożywana nawet w większych ilościach.

Cebula stosowana jest w medycynie, w dzieciństwie wielu z nas miało wątpliwą przyjemność wypicia syropu z cebuli i miodu. O ile smak tej mikstury nie należy do najlepszych to pomaga w leczeniu kaszlu.

To popularne warzywo wykazuje również cechy antybakteryjne i pomaga zwalczać zły cholesterol.

Cebula to owoc czy warzywo? – podsumowanie

Cebula jest warzywem obecnym w wielu potrawach. Zarówno pod kątem kulinarnym jak i botanicznym klasyfikacja cebuli jako warzywa nie podlega podważeniu.

Warto wprowadzić ją do swojej diety, nawet jeśli stężenie witamin nie jest za wysokie to zawartość kwercetyny jest niepodważalnym plusem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.