Awokado owoc czy warzywo

Awokado to bardzo odżywcza roślina, która znajduje szerokie zastosowanie w produktach spożywczych. Smak i właściwości awokado doceniamy od wielu lat a mimo to wciąż nie wszyscy wiemy, czy awokado jest owocem. W sklepach awokado spotykane jest w działach owocowo-warzywnych, jego smak nie pasuje do owocu a i sposób spożywanie wskazują, że mamy do czynienia z warzywem. Więc jak jest naprawdę? Awokado to owoc czy warzywo?

Różnica między owocem a warzywem

Udzielenie odpowiedzi na pytanie zadane we wstępie będzie możliwe po poznaniu definicji owocu i warzywa.

Oba są roślinami a rozróżnianie odbywa się na podstawie tego, która część roślin jest jadalna.

Owoc rozwija się z kwiatu rośliny i zawiera w sobie zazwyczaj pestki lub nasiona. Wyjątkiem mogą być botaniczne jagody np. banan.

Warzywem nazywamy jadalne części rośliny, które nie są owocami, czyli łodygi, liście, korzenie czy bulwy. Nawet rozwinięty kwiat może uznać za warzywo, czego przykładem jest kalafior, nie jest on klasyfikowany jako owoc, gdyż nie posiada pestek.

Przedstawione rozróżnienie występuje w botanice, to ono jest kluczowe dla udzielenia odpowiedzi na pytanie czy awokado jest owocem. Jednak warzywa i owoce klasyfikuje się również z poziomu kulinarnego. Prowadzi to do sytuacji w których dla botanika coś jest warzywem a dla kucharza owocem i na odwrót.

Na rozróżnienie owoców i warzyw wpływu nie mają:

  • Smak,
  • Wygląd,
  • Sposób uprawy,
  • Wartości odżywcze.

Te czynniki mogą stanowić jedynie dodatkową pomoc w odróżnieniu warzy i owoców, choć opieranie się na nich prowadzi czasami do mylnych wniosków.

Dlaczego awokado jest owocem?

W świecie roślin są takie owoce, które wyłamują się schematom a jednym z nich jest awokado.

Klasyfikuje się je jako jagodę jednonasienną i o ile nie ma w tym nic niezwykłe, to już smak tego owocu i sposób w jaki go jemy pokazuje, że nie jest to zwykły owoc.

Awokado w klasyfikacji botanicznej jest owocem zaliczanym do jagód jednonasiennych.

Owoc awokado rozwija się z kwiatów wiecznie zielonego drzewa. Jego nasiono jest niejadalne a okres dojrzewania owocu wynosi nawet 8 miesięcy, co jest rzadko spotykane w świecie owoców.

Nietypowa jest również zawartość tłuszczu w awokado, jest go zdecydowanie więcej niż w owocach, co podpowiada, że można by klasyfikować awokado jako orzechy. Niemniej orzechy z punktu widzenia botanika również będą uznane za owoc.

To klasyfikacja botaniczna determinuje to jak należy oceniać awokado, ale gdy przejdziemy do poziomu kulinarnego okazuje się, że awokado może być warzywem.

Dlaczego awokado jest warzywem?

awokado kulinarnie klasyfikowane jako warzywo

Awokado swoim smakiem zupełnie nie przypomina znanych owoców jak brzoskwinia, maliny, jabłko czy gruszka. Nie jest tak słodki i nie dostarcza tak pozytywnych doznań smakowych (choć to subiektywna ocena).

Awokado w klasyfikacji kulinarnej jest warzywem.

Tworząc sałatkę owocową nie dorzucisz do niej awokado, prawdopodobnie nie przyjdzie Ci to na myśli nie tylko ze względu na jego smak, ale również dlatego, że jest ono dla Ciebie warzywem.

Awokado dodawane jest do równych potraw w taki sam sposób jak ogórek czy pomidor. Podczas gdy robienie kanapki z awokado nie wydaje się być czymś dziwnym tak jedzenie kanapki z pomarańczą będzie odebrane jako coś nietypowego.

Podstawowym wykorzystaniem awokado jest pasta guacamole.

Czy awokado jest zdrowym owocem?

Awokado uchodzi za bardzo zdrowe, głównie za sprawą dużej ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to najlepszy tłuszcz dla ludzkiego organizmu, nie zawiera w sobie cholesterolu i nazywa się go dobrym tłuszczem.

W 100 gramach awokado znajdziemy:

  • Witaminy A, B1/B2, PP, K i H,
  • Wapń,
  • Potas,
  • Miedź,
  • Fosfor,
  • kcal – 160
  • Węglowodany – 9g,
  • Białko – 2g,
  • Tłuszcze – 15g.

Ten bogaty w mikroelementy owoc, stosowany jest zarówno w kuchni, kosmetyce jak i medycynie.

Warto wprowadzić awokado do swojej diety choćby ze względu na dużą zawartość witaminy D (większą niż w żółtkach jaj). Na jej niedobór mogą cierpieć osoby, które mieszkają w miejscach mało nasłonecznionych.

Awokado prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu co wpływa pozytywnie na zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia.

Pomimo faktu, że awokado jest zdrowym owocem, pamiętaj, że jego kaloryczność jest niezwykle wysoka. Co za tym idzie nie przesadzaj z pożyciem awokado, przyjmuje się, że dzienna dawka tłuszczu jaką powinien spożywać człowiek wynosi około 1g na 1kg masy ciała.

Mając wagę 60kg i jedząc 200g awokado dostarczymy połowę dziennego zapotrzebowania. Jeśli nie wiesz jak skonstruować poprawną dietę, skorzystaj z pomocy dietetyka.

Awokado owoc czy warzywo – ostateczny werdykt

Jak widzisz awokado nie jest łatwe do sklasyfikowania, gdy połączy się ze sobą jego użycie i biologię rośliny.

Zatem awokado owoc czy warzywo? Jednoznacznie należy stwierdzić, że awokado to owoc, który w zastosowaniach kulinarnych jest klasyfikowany jako warzywo. Klasyfikacja kulinarna ma drugorzędne znaczenie i powinna być brana jako ciekawostka a nie fakty przyrodniczy.

Jeśli kiedykolwiek dostaniesz pytanie o to czy awokado jest owocem, odpowiedz: Tak jest.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.